Novinari: Zagađenje kanala nije od juče

Naftna mrlja nastala zbog havarije na cevi, odgovoran NIS

26. avg 2014

Urednik Radio Srbobrana Ivica Šmit upozorio je da problem sa izlivanjem nafte u Veliki Bački kanal nije od juče.

Šmit je u pisanoj izjavi naveo da kompanija NIS ovaj ekološki problem nije sama prijavila.

„Prema našim izvorima iz te kompanije, separator koji treba da prečićava otpadne vode duže vreme nije bio u funkciji. Da li ih treba podsetiti i da su svojim mašinama uređivali obalu kanala pri čemu je nemoguće ne videti površinu zagađenog kanala, koja nije mala“, istakao je urednik lokalnog radija.

On je ocenio neprimerenim izjave službe za medije NIS-a u kojoj se kaže da je ova kompanija reagovala hitno i preduzela odmah neophodne mere sanacije.

Šmit je upozorio da bi se zagađenje nastavilo da srbobranski novinari nisu uočili problem.

nafta zagadjenje„Pokušaj da se umanji problem nalazi se u saopštenju da je do zagađenja Kanala došlo zbog kvara na separatoru, odnosno postrojenju u kojem se ispuštaju atmosferske vode u kanal. Ovakav odnos NIS-a, prema javnosti dovodi nas i do pitanja: šta će separator na tom postrojenju, ako je u pitanju samo atmosferska kanalizacija? Ovo  su samo neka od pitanja na koja ova naftna kompanija duguje javnosti“, naveo je urednik Radio Srbobrana.

Naftna industrija Srbije, dodao je, je višedecenijski zagađivač životne sredine u opštini Srbobran.

Prema njegovim rečima, više od trideset godina u ataru Srbobrana i Turije postoje takozvane isplačne jame, koje su ostale pored bušotina neobezbeđene i nezaštićene od atmosferskih i drugih uticaja.

Šmit je istakao da je tokom nekoliko proteklih godina dosta urađeno da se njihov broj smanji, ali i da veliki broj ovih „ekoloških bombi“ čeka saniranje.

„Prema informacijama kojima mi raspolažemo, ova kompanija čak ne zna tačan broj i sve lokacije na kojima se ove otpadne jame nalaze“, ukazao je on.

„Društvena odgovornost NIS-a u praksi se pokazuje kao neodgovornost, da apsurd bude veći, svega nekoliko kilometara nizvodno od zagađenja, deca na istoj obali Kanala igraju odbojku na pesku u okviru Sportskog leta, koje finansira upravo ova kompanija kroz projekat Zajednici zajedno“, ukazao je Šmit.

Zelena patrola: Naftna mrlja u Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana

Nevladina organizacija Zelena patrola saopštila je juče da je na Velikom bačkom kanalu kod grada Srbobrana u Vojvodini uočila veliku crnu naftnu mrlju u vodi, koja potiče od sabirne stanice naftnog polja Turija kod tog grada.

Zelena patrola je u saopštenju za javnost navela da su njeni aktivisti naftnu mrlju uočili juče popodne, nakon čega su o tome obavestili i inspekciju zaštite životne sredine u Srbobranu, koja je izašla na teren i konstatovala da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svet u kanalu.

Inspektorka zaštite životne sredine Nada Nađ kazala je da će o tom problemu obavestiti Vodoprivrednu inspekciju, te da će protiv Naftne industrije Srbije (NIS) biti podneta krivična prijava. Ona je danas dodala da predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada uzorkuju zagađenu vodu i kazala da je na teren izašao i vodoprivredni inspektor, navodi se u saopštenju za javnost.

Nafta zagadjenje 2

Foto: Zelena patrola

Zelena patrola je o problemu razgovarala i sa direktorom pogona Bačka u kompaniji NIS Draganom Mitićem, koji je potvrdio da je došlo do havarije na cevi i precizirao da je „došlo do preliva jednog kubnog metra sirove nafte“ te da je proces sanacije u toku.

„Na našu konstataciju da kompanija NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune, Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sistem informisanja i obaveštavanja, te da su ovu informaciju dobili sinoć, nešto pre 22 sata i odmah potom preduzeli potrebne mere“, piše u saopštenju.

Zelena patrola je još navela da se na dva kilometra uzvodno od naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu u Srbobranu odvija prečišćavanje ovog vodotoka, što je proces koji sprovodi Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Zelenu patrolu su u Srbobran pozvali predstavnici Ekološkog udruženja Opštine Srbobran i lovačkog udruženja „Fazan“ iz tog grada, a u obilasku terena im se pridružio i direktor Radio Srbobrana Ivica Šmit.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga