Zelena mreža Vojvodine: Gradske vlasti nam otimaju pijacu Moj salaš

Pijacu Moj salaš nakon 10 godina postojanja ukrale nevladine organizacije koje su nastale preko noći?

03. juna 2015

Nevladina organizacija Zelena mreža Vojvodine optužila je danas gradske vlasti u Novom Sadu da su joj “otele” pijacu organske hrane “Moj salaš”, koja postoji već deset godina, i da su je prepustili “svojim ljudima”.

“Ne mogu preko noći da se otimaju tuđe zasluge i da se prepuštaju ‘svojim ljudima’. To znači da sutra nekome može da padne napamet da preuzme i Egzit i Guču, jer misli da će ‘uspešnije i bolje’ to da radi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je pijaca “Moj salaš” bez objašnjenja i “preko noći izbrisana sa mape letnjih događanja u Novom Sadu”.

“Kako je moguće da se odjednom pojavi sitna, u tri-četiri reda vest da jedan mali proizvođač iz Pivnica, koji verovatno još nema ni status organskog proizvođača, i njegov najbolji drug sa bekgraundom krivične prijave za prevaru, što je objavljeno u štampi, odjednom u isto vreme, na istom mestu najavljuju organsku pijacu u Novom Sadu?”, upitala je Zelena mreža Vojvodine.

Ta nevladina organizacija je podsetila da je upravo pijaca “Moj salaš” bila uvela Novi Sad na mapu gradova sa organskom proizvodnjom.

“Kako je moguće da u 21. veku direktori javnih preduzeća smatraju da im je nevladina organizacija konkurencija? Da li je stav Grada Novog Sada da je nevladin sektor nepoželjan u Novom Sadu? Pogotovo one organizacije koje nisu nastale preko noći i u vreme ove vlasti”, piše u saopštenju.

Gradske vlasti odbacile optužbe Zelene mreže Vojvodine

Gradske vlasti u Novom Sadu odbacile su danas navode nevladine organizacije Zelena mreža Vojvodine, koja ih je optužila da su joj preotele pijacu organske hrane “Moj salaš”.

Gradske vlasti su u saopštenju za javnost navele da je isključivi razlog zašto ove godine Zelena mreža Vojvodine neće organizovati pijacu “Moj salaš” u nesporazumu na relaciji proizvođači organske hrane – Zelena mreža Vojvodine.

“Učinili smo velike napore i uložili dosta energije i vremena na pokušaju rešenja nesuglasica između poljoprivrednih proizvođača i Zelene mreže Vojvodine. Uzrok nastalih problema nalazi se isključivo u odnosima između navedene dve strane, koji je, na žalost, potpomognut i objektivnim faktorima, kao što je finansijska situacija”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Grad Novi Sad i ove godine opredelio finansijska sredstva za sufinansiranje manifestacije-pijace „Moj salaš“ u organizaciji Zelene mreže Vojvodine, jer se ovom manifestacijom prethodnih 10 godina promovisala organska proizvodnja, a od 2011. godine i podrška lokalne samouprave proizvođačima organske hrane sa teritorije Grada Novog Sada.

Navodi se da su se poljoprivredni proizvođači organske hrane koji su u programu gradske podrške ovom vidu poljoprivredne proizvodnje naknadno obratili Gradskoj upravi za privredu za pomoć oko plasmana proizvoda u Novom Sadu, JKP Tržnica je predložila da se od jeseni na Ribljoj pijaci formira poseban deo koji će biti namenjen isključivo sertifikovanim proizvođačima organske hrane.

“Građani će takođe moći da kupe organske proizvode na platou kod SPENS-a, početkom jula, na manifestaciji koju će organizovati JKP Tržnica, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena”, piše u saopštenju.

Precizira se da je Grad Novi Sad preko Gradske uprave za privredu od 2010. do 2014. godine, sa izuzetkom 2013. godine, finansijski pomogao organizovanje pijace „Moj salaš“sa ukupno 1.050.000 dinara, dok je Zelena mreža Vojvodine u 2011. i 2012. godini za realizaciju mera iz Akcionog plana podrške organskoj proizvodnji u postupku javne nabavke dobila posao vredan oko 7,3 miliona dinara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga