ZDENKA KOVAČIČEK: Klik tema u Novom Sadu…

17.12. u Novom Sadu i 18.12. u Beogradu nastupa Zdenka Kovačiček uz pratnju originalne postave Grupe Time

17. dec 2016

Zdenka Kovačiček, zagrebačka jazz, rock, blues, soul i pop pevačica, 17. decembra dolazi u Novi Sad. Koncert svestrane umetnice, koja pored pevanja i glume, stigne da se bori i za prava žena, je bio povod da porazgovaramo sa njom.

Posle sedam godina od Vašeg poslednjeg nastupa u Novom Sadu (NS jazz fest 09.) ponovo ćemo uživati u Vašoj muzici uz prateći bend u kome su članovi rok grupe Time koja je bila popularna sedamdesetih godina prošlog veka. Da li sam u pravu?

Zdenka: Sretna sam što posle sedam godina dolazim ponovno u N.S. i što ću moći ispuniti želju onog slušatelja iz publike koji mi je doviknuo neka sviramo Klik temu. Eto ovaj puta ćemo je odsvirati, kako sam i obećala. Dovodim najbolje muzičare iz onog razdoblja naše muzičke scene. Naravno da će ta antologijska kompozicija zvučati drugačije jer je prošlo preko 40 g. I danas osjećamo drugačiju energiju, i stariji smo 40 g. i naravno mudriji…

Mislim da bi nas sve, koji smo nekada voleli njihovu muziku, zanimalo da nam kažete gde su oni danas, šta rade?

Zdenka: Danas svaki od tih majstora ima svoje projekte, osim T. P. Asanovića koji je imao prekid aktivnog sviranja, ostali sviraju. V. Božić je nedavno izdao album posvećen J. Handrixu, inače je i dalje član Telephone Blues Banda, R. Divjak je bio član Big Banda TV Ljubljana i dalje svira jazz koncerte (sa mnom je snimio moj dvostruki album krajem prošle godine u Lisinskom.). M. Mavrin svira sa svjetskim zvijezdama jazza.

Otkrijte nam tajnu kako ste uspeli da okupite ove „majstore“ YU rock scene, kako ste ste ih Vi nazvali, i da vam budu pratnja?

Zdenka: Do toga je došlo na malo neobičan način, ali opet normalan u ovom našem ludom muzičkom životu. I najava koncerta krenula je malo u krivom smjeru. Naime originalna grupa Time ne postoji bez Dade Topića, i koncert u toj postavi je bio najavljen, ali otkazan zbog nesuglasica u grupi, i eto tako je pao predlog da ja budem gost koncerta kao vocal.

Zato bih ja pojasnila svima da je to koncert članova nekadašnje grupe Time, a ja kao gost. To nije moj solistički koncert!! Obzirom da će svaki od tih velikana odsvirati nešto iz svog dosadašnjeg rada, to će biti čak i bolje jer će obuhvatiti puno širi glazbeni dijapazon a i vremenski puno veće razdoblje.

zdenka-kovacicek-2

Kakav repertoar ste planirali da predstavite publici?

Zdenka: Otpjevat ću moje odabrane bisere kroz 50 godišnju karijeru. Kako sam surađivala sa T. Asanovićem na njegovim albumima (koji kako kažu dosežu jako visoke cijene na tržištu vinyla), bit će tu „Mali crni brat“, zatim moja „Žena za sva vremena“, M. Prohaska, Janis Joplin, Festivalska Grand Prix iz 2000. god. itd. Moj album iz 78. god. reizdan je na vinylu u PMG (Austrija) i prodaje se po cijelom svijetu!

Sad već davne 73. godine Vi ste na Pop Boom-u nastupili sa Nirvanom a gost je bio član grupe Time. Izvodili ste besmrtnu Klik tema br. 1, a za pratnju ste imali, za ono vreme nepojmljivo, dva bubnjara. Recite nam nešto o tome?

Zdenka: To sam i ispričala na početku, bilo je to neobjašnjiva energija tada sa dva bubnjara, ja sam bila na vrhuncu neke svoje rock faze, i najveći uspjeh na Boomu 73., ali živa snimka koja se nikad više ne može ponoviti. Uskoro će Cro-rec reizdati moje Best off radove (između ostalog i „Volim te kao konja“ i „Frku“).

„Klick temu broj 1“ sam smislila kad sam čula jednu izvedbu Yme Sumac, velike peruanske pjevačice, i napravila od te pjesme samo improvizaciju, a Tomas Krkač aranžman za band sa 2 bubnjara. Ja sam bila u posebnoj formi i publika je to osjetila… 

Da li imate tremu pred nastup u NS-u?

Zdenka: Pa uvijek postoji to pozitivno uzbuđenje, ali to je više pozitivno a ne negativno.

zdenka-kovacicek-3

Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav!

Nedavno ste glumili u dva mjuzikla, jedan o Janis Joplin a drugi o Elli Fitzgerald. Bili ste nosilac glavne uloge. Recite nam nešto o Vašem angažovanju u tim predstavama?

Zdenka: Kako sam kao dijete pohađala kazalište mladih, današnji ZKM, željela sam biti glumica, ali me muzika odvela u drugom smjeru. Igrom okolnosti i malo sreće ispunila mi se želja da igram upravo dve potpuno različite muzičke ikone Janis i Ellu, i sretna sam zbog toga. Za Ellu sam imala nominaciju Hrvatskog glumišta za nagradu kao najbolja u području mjuzikla za 2014. g. Nadam se da će se predstava nastaviti jednog dana možda u nekoj drugoj formi ili čak na drugom jeziku, upravo pregovaram sa St. Peterburgom.

U priči o Elli provlači se nit o rasnoj netrpeljivosti, koja je aktuelna i danas, recite nam-istaknite, kako je MM reagovala na zabranu nastupa crncima?

Zdenka: Marilyn je tražila od menagera kluba Mokambo u LA-ju da angažira Ellu, a ona će zato sjediti u prvom redu čitav tjedan održavanja koncerata. Tako je i bilo, Ella je već tada prodala 22 miliona ploča a ipak je imala zabranu zbog boje kože. Divna i plemenita priča.

zdenka-kovacicek-4

Gostujući sa Nirvanom na teritoriji bivše države, predstavili ste J. Joplin. Kako Vas je publika prihvatila tada recimo u Nišu, Beogradu, Kikindi, i da li još i danas posetioci žele taj repertoar?

Zdenka: Tada su nas divno prihvatili. I dalje traže da pjevam na koncertima nešto od Janis i ja to uvijek uvrstim. Evo, pripremam koncert u Zagrebu 05.01.2017., u klubu „Vintage Industrial“, za napuštene životinje i udrugu „Indigo“ gdje ću pjevati samo Janis Joplin.

Inače član banda koji je svirao Janis, Neven Mijač (usna harmonika) umro je prije mjesec dana u 51. g., nažalost. Tužno…

Pošto je na ovim prostorima uvek aktuelna Rusija, sećam se Vaše izjave pred prvi odlazak ’72. u ondašnji SSSR da ćete od honorara kupiti auto. To se i ostvarilo. Šta je ta poseta značila za Vašu karijeru nekad a šta znači danas?

Zdenka: Rusija je meni značila i obilježila 20 g. mog života, divne turneje, divni ljudi, i danas održavam neke kontakte. U junu sam bila u St. Peterburgu, i evo pregovaram o novoj suradnji za sad ne mogu više reć da se ne izjalovi!

…postoji anegdota da su visoki uzvanici, kad ste pevali bivšem predsedniku SSSR-a, Gorbačovu, za njegov 75-ti rođendan, u Primoštenu 2005. godine, bukvalno zanemeli, čuvši „Oči čornoje“, „Kaljinku“, „Podmoskovske večeri“… koje ste otpevali uz pratnju trija Vanje Lisaka…

Zdenka: Pa, bilo je to zatvoreno društvo na večeri od 12 svjetskih državnih vođa, istovremenika Gorbačova, koji su bukvalno bez riječi odslušali moj nastup najpoznatijih ruskih pjesama, uputili mi srdačni aplauz, i, nastavili večeru. A pošto je osiguranje bilo nevjerovatno jako, nisam mogla bliže ili upitati ili saznati nešto više.

I za kraj ovog malog razgovora, recite nam da li uz velike obaveze nađete vremena i za pisanje knjige pod radnim naslovom „Sjaj i beda glazbene scene SFRJ“?

Zdenka: Jeeee, zapisujem neke događaje, skupljamo materijale za dokumentarac, nažalost ima puno razočaranja, ali rekla sam ili istina ili ništa, a to je vjeruj mi dosta opasno. U današnje vreme biti iskren nije poželjno, pa možda napišem… a izdat će netko kad me ne bude…

Hvala na razgovoru i vidimo se na spektaklu u NS…
17. decembra 2016.

(Željko Građin, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga