- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zbornik o hrvatsko-srpskoj saradnji u 20. veku

Predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Hrvatskom Janko Veselinović izjavio je danas u Beogradu da se treba zamisliti nad tim šta deca uče u udžbenicima.

Veselinović je na promociji zbornika „Hrvatsko-srpska saradnja u politici i kulturi u 20. veku“ rekao da u udžbenicima nema dovoljno tolerancije, a ponekad ima i mržnje prema drugom i drugačijem.

„Došlo je vreme da vidimo šta naša deca uče i kako vaspitavamo nove generacije“, rekao je Veselinović i poručio da nema dobrih i loših nacija, već samo dobrih i loših ljudi.

On se založio za otvaranje svih pitanja koja opterećuju odnose između Srbije i Hrvatske, poput pitanja manjina, ratnih zločina, posleratne obnove i različitih vidova saradnje.

„Nije dovoljno da se političari samo često susreću, već treba da rešavaju jedan po jedan problem zbog naše dece“, naveo je Veselinović.

Lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić pozdravio je dobre odnose i česte susrete predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića i izrazio uverenje da će predstojeća poseta Tadića Zagrebu dodatno unaprediti odnose između dve države.

On je ocenio da na pozitivnim primerima iz istorije Srbije i Hrvatske i Srba i Hrvata treba graditi nove vidike za nove generacije.

Direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada Žarko Gavrilović rekao je da je angažman naučnika u procesu pomirenja između dve države i naroda veoma značajan, ali ne može dati odgovarajući efekat bez pomoći političara i medija.

„Ne smemo dozvoliti da naša zla krv truje krv naše dece“, rekao je Gavrilović.

Promociji zbornika prisustvovali su i ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, potpredsednik Skupštine Srbije Nikola Novaković, poslanici srpskog parlamenta iz grupe prijateljstva sa Hrvatskom, savetnik Borisa Tadića Mlađan Đorđević i državni sekretar u ministarstvu za dijasporu Miodrag Jakšić.

Zbornik, koji je izdao Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, predstavljen je u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

Knjigu čine radovi koji su pisani za tradicionalni međunarodni naučni skup, koji se svake godine održava u Golubiću pored Obrovca, u Hrvatskoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!