Zbog uvrede episkopa Irineja sto dana zatvora

Zoran Petakov: Opomena svima koji kritikuju SPC

10. maja 2012

Aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoran Petakov dobio je rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od sto dana jer nije platio kaznu za uvredu episkopa bačkog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

Petakovu je rešenje uručio Osnovni sud u Novom Sadu, jer u zakonskom roku nije platio kaznu od 100.000 dinara i troškove sudskog postupka koji je Irinej protiv njega poveo zbog navodne uvrede.

Petakov je osuđen u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“ i naveo da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.

Petakov je agenciji Beta rekao da je potpuno jasno da ovaj proces protiv njega neko želi da prikaže kao politički problem u kojem bi on trebao da posluži kao primer kako će proći svako u Srbiji ko se ubuduće bude usudio da priča protiv SPC.

„Oni su jedina nedodirljiva institucija u Srbiji i ako neko pokuša da ih ubuduće kritikuje, treba da očekuje da će zbog specijalnih veza sa državom završiti kao ja”, rekao je Petakov i dodao da mu „ne pada na pamet da plati kaznu ili da ide u zatvor”.

„Novac nemam, jer sam nezaposlen poput miliona ljudi u Srbiji. Sudski izvršioci su se uverili da ne posedujem ni imovinu koju bi mi zaplenili u zamenu za kaznu. U zatvor da idem neću, jer smatram da bih ovoj državi bio korisniji negde drugde”, kazao je on.

Njegov advokat Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekao je da je njihov plan da im Osnovni sud u Novom Sadu omogući da umesto odlaska u zatvor plati kaznu na rate, jer je Petakov nezaposlen, ili da mu se ona zameni za društveno-koristan rad.

„Moram ovom prilikom i da istaknem da je Petakov ranije dobijao dosta pretnji od desničarskih organizacija i da bi boravkom u bilo kojoj kazneno-popravnoj ustanovi u Srbiji bio izložen opasnosti”, rekao je Antonijević agenciji Beta.

Komitet za ljudska prava je krajem 2008. podneo Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv Srbije povodom presude kojom je Petakov proglašen krivim za uvredu episkopa Irineja, ali taj sud nije razmotrio tužbu.

Komitet pravnika za ljudska prava je tada ocenio da je Petakov presudom „postao zvanična žrtva nove klerikalizacije države“.

Antonijević je tim povodom danas rekao da Evropski sud, nažalost, nije razmotrio pritužbu Komiteta za ljudska prava i da to smatra propustom, jer sud nije ušao u konkretan razlog njihove primedbe.

U obrazloženju presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, između ostalog je navedeno da je „vladika Irinej besprekorna ličnost i da uvreda njega predstavlja uvredu za sve hrišćanske pravoslavne vernike“.

U obrazloženju je navedeno i da je Petakov kroz uvrede na račun Irineja zapravo uvredio i samog sudiju Miroslava Bošnjaka, koji je za sebe rekao da je takođe pravoslavni vernik.

Opštinski sud je presudu doneo u martu 2008. godine, a presudu je potom potvrdio i tadašnji Okružni sud u Beogradu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga