Zbog nasilja otvoriti posebna odeljenja MUP

Okretanje glave na nasilje je saučesništvo

12. dec 2014

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputio je zahev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da se u svim područnim policijskim upravama na teritoriji Vojvodine otvore posebna Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodicama. Ligašice su kao primer navele Suboticu, gde takvo odeljenje postoji.

Inicijativa je upućena ministru Nebojši Stefanoviću krajem novembra, a odgovor se još uvek čeka.

„Ukazale smo da u strahu od mogućih posledica, a često i zbog manjka poverenja u efikasan rad i rezultate policijskih službenika, žrtve često ne prijavljuju nasilje, jer ne veruju da će ih sistem zaštititi“, rekla je za RTV predsednica Foruma žena LSV Ana Pataki.

Ona je ukazala da mnoge od tih žena možda srećemo na ulici, mimoilazimo se sa njima u gradu, ne znajući kroz šta prolaze jer, kako je rekla, one ne žele, ne smeju ili misle da ih niko neće čuti ako se oglase. „A plaše se za svoje živote“, ukazala je Pataki.

Sa druge strane, upozorila je, alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama uveravaju da bi postojanje odeljenja, u kojem bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usredsređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

„Primer ovakve, dobre prakse, postoji u Policijskoj upravi u Subotici. To nam dokazuje i da realizacija ove inicijative ne iziskuje dodatne troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova, već samo racionalizaciju i reorganizaciju radnih mesta“, istakla je predsednica Foruma žena LSV.

Uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji Vojvodine, ocenila je Pataki, omogućila bi se bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda, kao i pravovremena reakcija pripadnika MUP-a. Ona je navela da bi to doprinelo i porastu poverenja građana u institucionalno rešavanje problema.

Pataki je upozorila da je, prema zvaničnim podacima, skoro svaka druga žena u Vojvodini doživela psihičko nasilje, a 34 odsto njih i fizičko.

„Tokom prošle godine u bračnim iili partnerskim odnosima je u našoj zemlji ubijeno preko 40 žena, od kojih je deset bilo iz Vojvodine“, napomenula je ona i dodala da je osam odsto žena u Vojvodini doživelo pretnje oružjem, dok je u preko šest odsto slučajeva došlo i do pucnjave. Proganjanje je, ukazala je, iskusilo više od 18 odsto žena, a seksualno nasilje u porodici skoro 10 odsto njih.

Ona je upozorila i da su kazne za ova dela blage i poručila da je vreme da se prestane sa ćutanjem i okretanjem glave na drugu stranu.

„Možemo i moramo sprečiti da se crne hronike pune tužnim naslovima o novim žrtvama nasilja u porodici. Ćutanje je saučesništvo“, ocenila je Pataki.

Podrška predlogu od Pokrajinskog ombudsmana

Zamenica za ravnopravnost polova Pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov rekla je za RTV da je predlog da se u policijskim upravama uvedu odeljenja za borbu protiv nasilju u porodici dobar.

„Primer Subotice pokazuje da ga je moguće ostvariti i da bi takav pristup, odnosno specijalizacija u okviru policijske uprave, olakšao rad i unapredio saradnju sa tužilaštvom. Takva praksa je opravdana, a primeri nekih zemalja pokazuju da takve službe veoma blisko sarađuju sa tužilaštvom“, objasnila je Todorov.

Ona je istakla i da osnivanje specijalizovanog odeljenja ne bi smelo da bude opravdanje da se odustane od obuke svih policajaca za postupanje u slučajevima nasilju u porodici, pošto je poslednjih godina primetno poboljšanje u postupanje policije u slučaju prijavljivanja nasilju prema ženama i u porodici.

„Podizanje nivoa svesti o prevenciji i znanja o nasilju u porodici doprinosi i povećanju efikasnosti u postupanju policijskih uprava u slučajevima nasilju u porodici“, zaključila je zamenica Pokrajinskog ombudsmana.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga