Zbog napada na novinara poslanik SNS-a obavezan da plati 300.000 dinara

Sud utvrdio je da je najpre vređao, a potom i ošamario Bubnjevića, što je potvrdilo i nekoliko svedoka

05. maj 2020

Poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Mirko Krlić moraće da plati zrenjaninskom novinaru Daliboru Bubnjeviću 300.000 dinara za nanetu duševnu bol i pretrpljeni strah, koga je vređao i fizički napao 30. marta 2018. godine na jednom javnom događaju u Zrenjaninu.

Kako se navodi u presudi Osnovnog suda u Zrenjaninu, utvrđeno je da je pomenutog dana Krlić najpre vređao, a potom u toaletu hotela „Vojvodina“ i ošamario Bubnjevića, što je potvrdilo i nekoliko svedoka.

Osnovni sud u Zrenjaninu doneo je presudu 5. marta ove godine. Bubnjević je u privatnoj tužbi tražio da mu Krlić nadoknadi štetu u iznosu od 400.000 dinara, što sud nije prihvatio u celosti jer „nije dokazano da je Bubnjević pretrpeo i fizičke bolove“.

Kako se navodi u presudi, sud je na osnovu iskaza svedoka događa i samog tužioca utvrdio da je Krlić 30. marta 2018. na manifestaciji „Hercegovačko sjilo“ u Zrenjaninu najpore zapretio Bubnjeviću, a potom ga i fizički napao.

„Budeš li nastavio da pišeš o meni, mojoj kćerki i fabrici vode, jebaću ti mater, zapamtićeš me do kraja života pederčino jedna, zaboravi da postojim, moje ćerke i fabrika vode, a ja ću tebe da zaboravim onda. Je si li to zapamtio govno jedno“, rekao je Krlić Bubnjeviću pred nekoliko svedoka.

Kada je Bubnjević kasnije otišao do toaleta, Krlić je krenuo za njim i zamolio jednu osobu koja se nalazila u toaletu da izađe napolje. Onda je Bubnjeviću rekao: „Obećao sam ti da ćeš dobiti ono što zaslužuješ, to što sam ti rekao sada ispunjavam“ i otvorenom šakom ga udario u desni obraz, pa nastavio s pretnjama.

Osoba koja je izašla iz toaleta ušla je ponovo u toalet i razdvojila Krlića od Bubnjevića, koji je prema oceni suda tom prilikom doživeo strah i naneta mu je duševna bol. Iako je tvrdio da mu je naneta fizička bol jakog intenziteta, to sud nije uvažio.

Bubnjević je tvrdio da zbog svega nije mogao da objavljuje nedeljama svoju kolumnu u lokalnom nedeljniku „Zrenjanin“, gde je na funkciji glavnog i odgovornog urednika, a nije mogao u zadatim rokovima ni da se bavi poslovima sudskog veštačenja za koji ima licencu.

Optužio je Krlića i da je na sajtu Udruženja novinara Srbije objavio neistinit tekst u kom na ponižavajući način komentariše njegov rad kao glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“, čime je povredio njegov ugled i čast.

Tri svedoka koja su sedela za stolom kada je Krlić pretio Bubnjeviću potvrdila su navode tužbe, dok je svedok koji je razdvojio Krlića od Bubnjevića u toaletu rekao da je „video kako Krlić nasrće na Bubnjevića koji je nakon toga bio vidno zbunjen i uznemiren“.

Krlić je osporio navode tužbe u celosti, tvrdeći da Bubnjević na pomenutoj manifestaciji nije bio u svojstvu novinara, niti ga je verbalno i fizički napao.

Njegovo svedočenje Osnovni sud nije prihvatio u celosti jer je smatrao „da je iskaz dao u cilju postizanja uspeha u ovoj parnici i u suprotnosti je sa iskazima saslušanih svedoka“.

Krlić je uzvratio kontratužbom protiv Bubnjevića tražeći da ovaj njemu isplati 400.000 za naneti duševni bol i povredu ugledi. Ova dva predmeta sud je razdvojio.

Bubnjević je protiv Krlića bio podneo i krivičnu prijavu koju je sud naknadno odbacio jer u Krlićevim radnjama nije prepoznao elemente krivičnog dela.

Nakon što je odbacilo krivičnu prijavu protiv njega za krivično delo ugrožavanje sigurnosti glavnog i odgovornog urednika lista „Zrenjanin“ Dalibora Bubnjevića, tužilaštvo je protiv Krlića podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Krlić je predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, a obavlja i funkciju potpredsednika Gradskog orbora Srpke napredne stranke u Zrenjaninu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga