Zbirka Beljanskog u Google Art projektu

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu prva je muzejska institucija iz Srbije koja je uvršćena u Google Art projekat, koji trenutno obuhvata oko 180 institucija iz 40 zemalja širom sveta

03. nov 2012

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu prva je muzejska institucija iz Srbije koja je uvršćena u Google Art projekat, koji trenutno obuhvata oko 180 institucija iz 40 zemalja širom sveta.

Svetskoj i domaćoj javnosti pružen je uvid u izbor od 50 vrhunskih umetničkih ostvarenja nacionalne kulturne baštine koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, koja čuva reprezentativna dela srpske umetnosti prve polovine 20. veka.

Prema rečima direktora Google Art projekta Amita Sooda, da bi se neko umetničko delo ili objekat postavili onlajn, neophodno je mnogo posvećenosti i truda partnera.

“Imamo posetioce Art Project stranica koji dolaze iz svih delova sveta, od Brazila do Indije ili Japana. I ta želja za donošenjem novih umetnina onlajn ne jenjava, već raste. Ako se ovome pridoda i razvoj tehnologije na kojem radimo kako bi svi mogli istraživati predmete na sve veći broj načina, verujemo da je ovo veoma uzbudljivo vreme za ljubitelje umetnosti”, rekao je Sood.

Kompanija Gugl zapocela je taj projekat 2011. godine, omogućavajući virtuelni obilazak 17 čuvenih muzeja širom sveta.

Google Art projekat zasnovan je na tehnologiji koja se koristi i za Gugl mape (Street View) i omogućava korisnicima interneta da dožive iskustvo virtuelne posete muzejima i izaberu umetničko delo koje žele da istraže. Umetnička dela fotografisana su kamerama u rezoluciji koja se meri gigapikselima, što omogućava da se zapaze i detalji koji su inače nevidljivi golim okom.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga