Završeno renoviranje Stalne postavke zrenjaninskog muzeja

Ove godine Muzej obeležava tri značajna jubileja

02. maja 2016

U prethodne tri godine u zrenjaninskom Narodnom muzeju rađeno je renoviranje Stalne postavke Likovne zbirke. Renovirane su postavke iz 18. i 19. veka, a potom i iz 20. veka, da bi ove godine bile otvorne i tri prostorije u kojima se nalaze legati.

Ove godine zrenjaninski Muzej obeležava tri značajna jubileja. 110 godina od osnivanja, 105 godina od otvaranja postavke za javnost, i 50 godina od kako se nalazi u prostoru nekadašnje Finansijske palate.

Od 1966. do 2003. godine, neprekidno je radila i Stalna postavka, da bi potom zbog oštećenja koja je muzej pretrpeo nakon nevremena, ustanova bila zatvorena za javost do 2005.

„Od tada mi neprestano radimo na tome da se postavka poboljša. Tako ove godine smo eto završili trogodišnji projekat renoviranja Likovne zbirke, to jest Stalne postavke Likovne zbirke. Prve godine je renovirana postavka u kojoj su eksponati iz 18. i 19. veka, posle toga je renovirana postavka sa eksponatima iz 20. veka, a ove godine smo otvorili i tri prostorije u kojima se nalaze legati“, rekla je Sanja Vrzić, viši kustos.

Tu su legati Uroša Predića, Tivadara Vanjeka, treća prostorija je takozvana ženska soba, gde su legati četiri umetnice: Pauline Sudarski, Friderike Bende, Ljubice Tapavički, i Zlate Markov Baranji. Poslednja prostorija koja je otvorna je posatvka legata porodice Varadi.

„Obnovljenom zbirkom, naročito u ovom slučaju likovnom zbirkom, muzej je dobio na, hajde da kažemo, estetskom izgledu naše postavke. Mi kao nosioci kulturne baštine našeg područja moramo da na neki način vrednujemo i estetske vrednosti. Jer ovo je ustanova koja, između ostalog neguje, ne samo kulturne, istorijske, već i estetske vrednosti“, rekao je Vidak Vuković, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin.

Godišnje Stalnu postavku zrenjaninskog Muzeja poseti između osam i deset hiljada ljudi, a zainteresovani su, kako za predmete iz umetničkog odeljenja, tako i za one iz istorijskog, arheološkog, etnološkog i prirodnjačkog odeljenja.

(Tanja Krunić, RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga