- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Završeno 64. Sterijino Pozorje: Trijumf Hasanaginice i pobune Marte, Mire, Irene…

Hasanaginica“ i tri „njene“ žene trijumfovale su na ovogodišnjim Sterijinim igrama u Novom Sadu – žiri je odlučio da je „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz, u režiji Andraša Urbana, po motivima drame Ljubomira Simovića, najbolja predstava 64. Sterijinog pozorja.

Za maestralnu, iskrenu, hrabru izvedbu uloge Hasanaginice u istoimenoj predstavi Sterijinu nagradu dobila je i glumica Marta Bereš, kao i Vedrana Božinović, dramaturg predstave i Irena Popović za muziku. Marta Bereš dobila je i „Dnevnikovu“ nagradu za ulogu Hasanaginice.

Mirjana Karanović pridružila se ženama koje su angažovano i strasno nosile ovo Pozorje pod sloganom „ Pobuna – ženski rod“ – koje je po rečima selektora, dramaturg Svetislava, odlikovao autentičan i istraživački pristup problematici ženske emancipacije. I ona je ovenčana Sterijinom nagradom za glumačko ostvarenje u predstavi M.I.R.A, po konceptu i režiji Andraša Urban, u predstavi Bitef Teatra Beograd.

Jedna od „pobunjenih“ je i Irena Popović, koja je ponela Sterijinu nagradu za originalnu scensku muziku u čak tri predstave: Uz „Hasanaginicu“, to su M.I.R.A., koncept i režija Andraš Urban, Bitef Teatar Beograd i „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, režija Kokan Mladenović, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka (Republika Srpska – Bosna i Hercegovina).

„Ovogodišnje Pozorje ponudilo je dva pogleda na teatar i dva tipa teatarskog rada. Jedan je onaj koji se oslanja na klasične dramske i teatarske principe, koji dakle računa s visoko artikulisanim likom, sižeom koji se razvija u skladu s nekom imanentnom logikom, sa subjektom, a subjekt je uvek onaj koji govori, i njegovim glasom. Drugi tip je onaj u kojem govoreći subjekt nije osoba to jest lik, nego grupa, teatar kolektiva koji se odriče artikulacije za ljubav glasnoće. Izbor koji je ovogodišnje Pozorje ponudilo pokazao je da su ova dva tipa teatra komplementarna, a ne međusobno suprotstavljena, da njihov odnos nije konflikt nego dramska napetost. Zato je Žiri ovogodišnjeg Pozorja imao težak i lep zadatak – valjalo je našim odlukama sačuvati dramsku napetost, kao temelj izbora, a istovremeno pokazati komplementarnost tipova teatra zastupljenih u izboru. Činjenica da su odluke Žirija uglavnom donesene većinom glasova svedoči o tome da smo imali težak i lep zadatak, koji smo ozbiljno shvatili“, saopštio je ovogodišnji žiri Sterijinog pozorja.

U sastavu žirija, koji je od 26. maja do 3. juna video osam predstava u takmičarskoj selekciji, bili su: : Dževad Karahasan, književnik, predsednik Žirija, Andrea Janković, glumica, Dora Delbjanko, dramaturškinja, Dragica Laušević, kostimografkinja, i Dušan Petrović, reditelj.

Marta Bereš kao Hasanaginica, foto: Ujvideki szinhaz

Sterijine nagrada pripale su: Za tekst savremene drame – Vida Ognenović za Kozocid, režija Vida Ognjenović, Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora); Za režiju – Kokan Mladenović za Karolinu Nojber Nebojše Romčevića, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka (Republika Srpska – Bosna i Hercegovina).

Za glumačko ostvarenje Sterijinu nagradu dobili su: Igor Đoržević – za ulogu Profesora u predstavi Kozocid Vide Ognjenović, režija Vida Ognjenović, Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora); Jovana Gavrilović za ulogu Petrije gradske u predstavi Petrijin venac prema romanu Dragoslava Mihailovića, režija Boban Skerlić, Atelje 212 Beograd.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje – Geroslav Zarić za predstavu Kozocid Vide Ognjenović, režija Vida Ognjenović, Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora).

Za kostimografsko ostvarenje Sterijina nagrada je pripala Tatjani Radišić za predstavu Petrijin Venac prema romanu Dragoslava Mihailovića, režija Boban Skerlić, Atelje 212 Beograd.

Sterijina nagrada za scenski govor – dr Dejan Sredojević za predstavu „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, režija Iva Milošević, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica. Odluka je doneta većinom glasova.

Sterijina nagrada za scenski pokret – Ista Stepanov za predstavu Zla žena Jovana Sterije Popovića, režija Iva Milošević, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić″ za najbolju mladu glumicu – Milica Sužnjević za ulogu Sultane u predstavi Zla žena Jovana Sterije Popovića, režija Iva Milošević, Narodno pozorište/Narodno kazalište/Népszínház Subotica.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić″ za najboljeg mladog glumca – Ivan Marković za ulogu Dobrivoja u predstavi Petrijin Venac prema romanu Dragoslava Mihailovića, režija Boban Skerlić, Atelje 212 Beograd.

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju domaće pozorišne umetnosti i kulture dodeljena je glumici Svetlani Bojković.

Sterijina nagrada za pozorišnu kritiku „Miodrag Kujundžić” ravnopravno se dodeljuje Aleksandru Milosavljeviću za kritiku M.I.R.A. (istoimeni autorski projekat Andraša Urbana, BITEF teatar Beograd), objavljenu na Trećem programu Radio-Beograda i Andraju Čanjiju za kritiku Dvadeset četiri sata do revolucije (za predstavu Olimp: u slavu kulta tragedije, autorski projekat Jana Fabra, u izvođenju Kompanije Trublejn iz Antverpena, Belgija, izvedene na 51. BITEFU), objavljenu u okviru programa Sumnjiva lica, koji realizuje Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije, kroz projekat Kritičarski karavan i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Odluku je dodelio Žiri u sastavu: Miroslav Radonjić (predsednik), Ivan Medenica i Miroslav Stajić, članovi.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja: Aleksandar Milosavljević (predsednik), Ana Tasić i Igor Burić doneo je odluku da Sterijinu nagradu „Dejan Penčić Poljanski“ Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju M.I.R.A., koncept i režija Andraš Urban, Bitef Teatar Beograd.

Nagradu publike 64. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosečna ocena 4,66) dobilo je ostvarenje „Kozocid“ Vide Ognjenović, režija Vida Ognjenović, Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora).

Žiri u sastavu Darinka Nikolić, predsednica, Sonja Damjanović i Teofil Pančić jednoglasno je odlučio da nagradu dobije Tihomir Stanić za ulogu Ljubiše u predstavi „Petrijin Venac“ prema romanu Dragoslava Mihailovića, režija Boban Skerlić, Atelje 212 Beograd.

Nagrade će biti uručene na večerašnjoj završnoj večeri u Srpskom narodnom pozorištu. Nakon toga sledi koncert „Pesnici s muzikom“ koji će izvesti Milan Korać, Miloš Zubac i Nemanje Nešić.

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!