Završeni izbori u Makedoniji, opozicija ne priznaje rezultate

Opozicija tvrdi da ne postoji član Izbornog zakona koji vlasti nisu prekršile

28. apr 2014

Rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, kao i vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, pali su u senku odluke opozicionog Socijaldemokratskog saveza da ne prizna izborni proces, bez obzira na ishod. Lider partije Zoran Zaev, rekao je da su građani Makedonije prevareni, a da je izborni proces sproveden necivilizovano i da je uzurpirano ustavno pravo građana. Zaev traži hitno formiranje tehničke vlade koja bi omogućila sprovođenje normalnih i fer predsedničkih i parlamentarnih izbora.

.„Tražimo i moraju se organizovati izbori na kojima će narod vratiti kontrolu u svoje ruke i izabere vlast po vlastitoj volji i ubeđenju, bez pritisaka, bez ucena, bez kupovanja glasača. Bez fer izbora nema demokratije. Bez demokratije nema prosperitetne Makedonije“, rekao je lider socijaldemokrata.

Prema rečima Zaeva, vlasti su sprovele izbornu pljačku. Ne postoji član Izbornog zakona koji vlasti nisu prekršile. „Na ovim izborima vlast je kontrolisala svoj narod“, dodao je Zaev. On je rekao da će u toku narednih dana organi i tela Socijaldemokratskog saveza i svih opozicionih partija doneti odluke o budućim koracima i da su sve varijante otvorene.

S druge strane, Antonio Milošoski, nosilac kandidatske liste koalicije predvođene vladajućom VMRO DPMNE u petoj izbornoj jedinici, kaže da su izbori bili mirni, a da su građani pokazali visoku demokratsku svest. „Ovo su bili najmirniji izbori od osamostaljenja Makedonije. Oni su sprovedeni bolje nego u skandinavskim zemljama. Opozicija je pokušala da jalovim potezima pokaže da je bilo neregularnosti u toku izbornog dana, ali ti pokušaji nisu uspeli. Građani nisu dozvolili da budu izmanipulisani“, rekao je Milošoski, raniji ministar spoljnih poslova.

U međuvremenu, VMRO DPMNE je već objavila prve, nezvanične rezultate, prema kojima je dosadašnji predsednik Gjorge Ivanov, kandidat te partije, ponovo izabran za šefa države. Razlika u odnosu na protivkandidata Steva Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza je oko 100 hiljada glasova.

Isto tako, koalicija na celu sa VMRO DPMNE prema podacima Državne izborne komisije sa oko 55 odsto obrađenih listića, ima oko 42 odsto glasova, dok je opoziciona koalicija osvojila oko 22 procenata. Kod partija Albanaca, do sada vladajuća Demokratska unija za integraciju je osvojila oko 16 odsto, a opoziciona Demokratska partija Albanaca oko 7 procenata.

U Makedoniji je u nedelju održan drugi krug predsedničkih izbora, na kojima je oko million i 780 hiljada građana sa pravom glasa odlučivalo koji će od dvojice kandidata obavljati tu dužnost u narednih pet godina. Pobednik na ovim izborima će preuzeti dužnost 12. maja, kada ističe petogodišnji mandat sadašnjeg predsednika Ivanova.

Istovremeno sa drugim krugom predsedničkih, održani su i vanredni parlamentarni izbori. Za 123 mesta u Sobranju Makedonije podneto je 14 kandidatskih lista, i to pet koalicija i devet političkih partija. Teritorija Makedonije je podeljena na šest izbornih jedinica i u svakoj će se birati po 20 poslanika prema proporcionalnom modelu, a ostalu trojicu će izabrati makedonska dijaspora.

Glasanje je pratilo preko 10 hiljada domaćih i 600 stranih posmatrača. Kako su saopštile nevladine organizacije MOST i Civil, njihovi posmatrači su registrovali brojne nepravilnosti u toku glasanja. Najčešći problemi su sa biračkim spiskom, nezakonitim ponašanjem članova biračkih odbora, porodično i grupno glasanje, partijski aktivizam i pokušaji potkupljivanja birača, kao i kršenja izborne tišine.

Posmatračka misija OEBS-a, ODIHR, svoju ocenu o tome kako su protekli izbori će saopštiti na pres konferenciji koja je najavljena za ponedeljak.

(Blagoja Kuzmanovski, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga