Završena Parada ponosa, sprečeni veći sukobi

Na psovke, uvrede i povike "Ubij, ubij pedera", učesnici povorke uzvraćali su povicima "Ljubi, ljubi pedera"

24. jul 2013

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je danas u Budvi uz veliko prisustvo policije koja je uspela da spreči protivnike održavanja tog skupa da napadnu učesnike povorke.

Učesnike povorke su tokom šetnje gradom na svakom koraku dočekivale pogrdne reči, kamenice i psovke protivnika Parade, ali su jake snage policije sprečile veće
incidente.

Na psovke, uvrede i povike „Ubij, ubij pedera“, učesnici povorke uzvraćali su povicima „Ljubi, ljubi pedera“.

Nekoliko desetina protivnika održavanja današnje Parade ponosa u Budvi ispred Hotela „Mogren“ je kamenicima i staklenim čašama gađalo učesnike povorke, ali je policija sprečila direktan sukob i potisnula ih van prostora predviđenog za održavanje skupa. Oni su potom pokušali da probiju kordon, gađajući policiju kamenicama i staklenim čašama, a, bežeći od policije, uleteli su u jedan lokal koji su polupali.

Uz učesnike prve Parade ponosa u Budvi bili su i predstavnici Vlade Crne Gore, opozicije i nevladinih organizacija. Prisutni su bili savetnik premijera Crne Gore Jovan Kojčić, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Zorica Marić Đorđević, pomoćnik ministra za ljudska prava Sabahudin Delić i savetnica predsednika parlamenta za medije Snežana Burzan.

Učesnici povorke nosili su transparente na kojima je pisalo „I ja sam kao i ti“, „Ista prava za sve“ i „Ovo je i moj svet“.

Na kraju održavanja Parade ponosa u Budvi učesnicima skupa, kojih je bilo nekoliko desetina, obratili su se organizatori i predstavnici vlasti.

U Budvi su i posle završetka današnje Parade ponosa nastavljeni neredi, a policija je privela nekoliko izgrednika posle incidenata koji su se desili na šetalištu u centru
grada.

Kako javlja dopisnica agencije Beta, na ulicama u centru Budve i dalje protestuje veliki broj protivnika gej parade, među kojima je najviše mladih, a najekstremniji od njih gađaju policiju kamenicama.

Jake snage crnogorske policije uspele su da nakon završetka prve Parade ponosa u Crnoj Gori iz centra Budve bezbedno evakuišu učesnike tog skupa.

Đukanović: Za ljudska prava svih ljudi

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je danas da vlast i opozicija treba „i javno i tajno“ da podržavaju poštovanje ljudskih prava.

„Ne možemo javno biti za ljudska prava, a tajno protiv“, rekao je Đukanović u Skupštini Crne Gore, povodom opaski poslanika opozicione Socijalističke narodne partije Srđana Milića u vezi s današnjom paradom ponosa u Budvi.

„Vlada se zalaže za dosledno poštovanje ljudskih prava svih ljudi. Ako je tako, onda smo obavezni da se u iskušenjima, kao što je ovo danas u Budvi, ponasamo u skladu s takvim opredeljenjima“, kazao je Đukanović, u okviru takozvanog premijerskog sata u parlamentu, kada predsednik vlade odgovara na pitanja poslaničkih klubova.

Na Milićevu opasku zašto danas nije u Budvi, kad već podržava paradu ponosa, Đukanović je rekao da on nije za „političko paradiranje“.

„Možete biti gde god da ste, na paradi ili u parlamentu, to je nevažno, mnogo je važnije poštovati ljudska prava i to reći svima, i onima koji se protive održavanju gej parade, jer je to evropski standard“, kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer je rekao da učesnici parade ponosa ničim nikoga ne ugrožavaju, ne ugrožavaju ničija ljudska prava, pa nema potrebe da se ugrožavaju ni njihova ljudska prava.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga