Završen prvi Prajd pozorišni festival

Održan je i sastanak dramskih umetnika na panel diskusiji pod nazivom "Ne odričem se dijaloga"

16. sep 2019

Prvi Beograd Prajd pozorišni festival uspešno je završen u Beogradu, organizovan je u okviru Nedelja ponosa, a beogradska publika imala prilike da pogleda tri gostojuće predstave, saopštio je danas Hartefakt fond. Tokom pet festivalskih dana izvedena su tri igranja predstava koja se bave LGBT+ tematikom, kao i dve panel diskusije na teme uloge pozoršnih i izvodjačkih umetnosti u osvajanju i ostvarivanju ljudskih prava LGBT+ zajednice.

Festival je otvorila predstava 55 Shades of Gay, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, po tekstu Jetona Neziraja, koja pokazuje kako sama mogućnost zakonom garantovanog ostvarivanja prava na istopolnu zajednicu može da proizvede talas homofobije, kao i njene konkretne ekonomske i mnoge druge posledice.

A prvog dana festivala održan je i sastanak dramskih umetnika na panel diskusiji pod nazivom „Ne odričem se dijaloga“.

Dramatruškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović i dramaturg Jeton Neziraj razgovarali su o odnosima Kosova i Srbije, mogućnostima za umetničku i kulturnu razmenu, neophodnost medjujezičkih razmena i važnosti promovisanja LGBT+ tema kroz pozorišne umetnosti.

Beogradska publika je tokom festivala u Narodnom pozorištu imala priliku da pogleda i britansku predstavu „Gypsy Queen“ iz Mančestera o problemima sa koja se suočavaju pripadnici LGBT+ zajednice u sportu, a u istom pozorištu poslednjeg dana festivala publika je imala priliku da pogleda i komad „The Baby Monitor“ iz Njujorka.

Realizovanje prvog pozorišnog festivala sa LGBT+ tematikom omogućile su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske i Holandije u Srbiji.

Nedelja ponosa u Beogradu završena je juče nakon održanog Beograd Prajda pod sloganom „Ne odričem se“, koji je završen u kasnim večernjim satima žurkom u parku Manjež.

Pre završnog dela Parade ponosa, učesnici su prošetali centralnim gradskim ulicama, a šetnja je počela sa trga Slavija.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga