- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Završen intenzivni kurs iz srpskog za mađarske učenike

Besplatni intenzivni kursevi iz srpskog jezika za srednjoškolce kojima je maternji mađarski jezik je završena, a obuka je organizovana s ciljem da polaznicima olakša studiranje, saopšteno je iz Nacionalnog saveta Mađara.

Gizela Seleš iz Centra za nauku i inovacije „Sajens“ (Science) kazala je da je kurs trajao mesec dana i da je bio intenzivan, odnosno podrazumevao je 80 časova za svršene učenike trećeg razreda u Subotici, Senti, Bečeju, Bačkoj Topoli, Temerinu i Novom Sadu.

Učenicima je obezbeđen i besplatan paket udžbenika i CD-ova, kazala je Selešova za današnji novosadski „Mađar so“ (Magyar Szo).

„Čvrste osnove znanja jezika obezbediće polaznicima prilikom započinjanja studija upotrebljiv nivo znanja kojeg će potom obogaćivati, a na duže staze predstavljaće  podršku za njihov ostanak u domovini“, navela je Selešova.

Dodala je da je želja da se ova vrsta obuke proširi i na mlade kojima bi bolje znanje srpskog jezika značilo lakše zapošljavanje, kao i na one studente koji se školuju u Mađarskoj, ali nameravaju da se vrate u Srbiju.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!