Završen intenzivni kurs iz srpskog za mađarske učenike

Obuka za srednjoškolce kojima je maternji jezik mađarski, kako bi lakše studirali

28. avg 2012

Besplatni intenzivni kursevi iz srpskog jezika za srednjoškolce kojima je maternji mađarski jezik je završena, a obuka je organizovana s ciljem da polaznicima olakša studiranje, saopšteno je iz Nacionalnog saveta Mađara.

Gizela Seleš iz Centra za nauku i inovacije „Sajens“ (Science) kazala je da je kurs trajao mesec dana i da je bio intenzivan, odnosno podrazumevao je 80 časova za svršene učenike trećeg razreda u Subotici, Senti, Bečeju, Bačkoj Topoli, Temerinu i Novom Sadu.

Učenicima je obezbeđen i besplatan paket udžbenika i CD-ova, kazala je Selešova za današnji novosadski „Mađar so“ (Magyar Szo).

„Čvrste osnove znanja jezika obezbediće polaznicima prilikom započinjanja studija upotrebljiv nivo znanja kojeg će potom obogaćivati, a na duže staze predstavljaće  podršku za njihov ostanak u domovini“, navela je Selešova.

Dodala je da je želja da se ova vrsta obuke proširi i na mlade kojima bi bolje znanje srpskog jezika značilo lakše zapošljavanje, kao i na one studente koji se školuju u Mađarskoj, ali nameravaju da se vrate u Srbiju.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga