Zavod za kulturu Vojvodine odustao od pokroviteljstva nagrade mladim autorima

Savet za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića izrazio iznenađenje zbog naprasne odluke Zavoda da više ne učestvuje u dodeli nagrade „Biće i jezik"

31. mar 2017

Zavod za kulturu Vojvodine odustao je bez ikakvog obrazloženja od učešća u dodeli nagrade „Biće i jezik“, posvećene književniku i filozofu Radomiru Konstatinoviću, a koja se dodeljuje mladim autorima, objavio je Savet za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Savet za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića uputio je otvoreno pismo direktorki Zavoda za kulturu Vojvodine Smiljani Vlajić u kojem je izrazio iznenađenje zbog naprasne odluke Zavoda da više ne učestvuje u dodeli nagrade „Biće i jezik“, iako se Protokolom potpisanim 2015. godine Zavod obavezao da će biti pokrovitelj te godišnje nagrade.

Odgovarajući na odluku kojom ih je Zavod o toj odluci obavestio sredinom marta, Savet je ukazao da se Protokolom predviđa da se nagrada dodeljuje „mladom autoru (do 30 godina) za esej iz oblasti filozofije, filozofije kulture, književnosti, književne kritike, antropologije, sociologije ili sociologije kulture“, te da Zavod „u dodeljivanju nagrade učestvuje osiguravajući iznos od 100.000 dinara“.

Kako se dodaje, na konkurs za 2016. godinu javilo se dvadeset dvoje mladih ljudi, o čijim radovima je odlučivao žiri u kojem su bili Filip David, Alpar Lošonc, Svetislav Jovanov, Radmila Gligić i Aleksandra Đurić Bosnić). Nagrada je dodeljena Stefanu Janjiću za esej „Svodljivost i fraza“, a šest radova je preporučeno za objavljivanje u časopisu „Interkulturalnost“.

U pismu Saveta ocenjuje se da je ustanovljenje ove nagrade dobro primljeno u javnosti, te da je novčani udeo Zavoda skroman i da ne može biti razlog za odustajanje od potpisanog Protokola.

„Otuda je Vaše pismo u Savetu primljeno sa iznenađenjem, utoliko pre što nije bilo blagovremeno i što se ne navodi razlog za odustajanje Zavoda. Vi obaveštavate da ove godine Zavod neće učestvovati u dodeljivanju nagrade i izražavate nadu da će se saradnja Saveta i Zavoda nastaviti u ‘nekim narednim godinama’. Ta vest je bila neočekivana za članove Saveta koji je odlučio da o Vašem pismu i odgovoru Saveta na njega budu obavešeni članovi žirija i javnost“, navodi se u pismu koje je potpisala istoričarka Latinka Perović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga