Zaustaviti ponižavanje građana Novog Sada i Vojvodine

Pokušaj uništenja alternative, kritičke misli i modernosti

12. okt 2012

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina u apelu upućenom javnosti ističe da su odluke novosadske gradske vlasti o smenama i postavljanjima u kulturnim institucijama grada „jasan dokaz da je osnovni cilj novih vlastodržaca – ponižavanje građana Vojvodine i njenog glavnog grada“.

„Smena direktora Kulturnog centra Novog Sada Lasla Blaškovića zbog latiničnog natpisa i postavljanje na njegovo mesto osobe koju ništa ne preporučuje za to mesto sem brojanja žrtava u holivudskim filmovima, potom izbor potpuno nekompetentne osobe za v.d. direktora Muzeja grada Novog Sada, kao i ‘kulturni incident’ – neuspeo pokušaj imenovanja estradnog radnika Dragana Marinkovića Mace za direktora Pozorišta mladih – pokazatelji su ne samo cinizma, osionosti i nekompetentnosti nove vlasti nego i njihove jasne namere da političkim i kulturnim ‘inženjeringom’ ponište sve kulturne vrednosti i specifičnosti Novog Sada i cele Vojvodine“, navodi se u apelu.

Građanska Vojvodina smatra da je cilj novih vlasti jasan: „uspostavljanje kulturnog modela po nacionalističko-tradicionalističko-estradnom uzusu i zatiranje alternative, kritičke misli i modernosti“.

„Novi vlastodršci su već najavljivali ‘glogov kolac’ za Vojvodinu, i očigledno je da je taj ‘glogov kolac’ za početak zabijen u novosadsku kulturu. Uskoro ćemo verovatno prisustvovati novim žrtvama, pitanje je samo ko je sledeći“ – kaže se u saopštenju.

Građanska Vojvodina smatra da prisustvujemo ponavljanju devedesetih – „ponovo se sačinjavaju ‘crne liste’ nepoželjnih građana, novinara i medija, koje se vrlo lako mogu pretvoriti u liste za odstrel. Vlast igra veoma opasnu igru, a na nama je da je zaustavimo u tome“, smatra GV.

„Zabrinuti za budućnost Novog Sada i Vojvodine, zabrinuti zbog novog talasa ekstremnog nacionalizma i nasilja, zabrinuti zbog uništavanja i ismevanja vojvođanske multikulturalnosti, tradicije i savremene kulture, apelujemo na javnost, građane, organizacije civilnog društva i institucije da pokažu solidarnost i zajedno stanu u odbranu Novog Sada i Vojvodine, bez obzira na međusobne razlike“, kaže se u apelu koji potpisuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Zelena mreža Vojvodine i Otvoreni licej.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga