Zaustavite agoniju Radio Sombora!

Država je svojim činjenjem ili nečinjenjem uništila ovaj medij, pa je dužna i da ga spasi

02. mar 2011

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Ministarstva kulture Srbije, pokrajinske vlasti i somborskih gradskih otaca da napokon prekinu višegodišnju agoniju Radija Sombora i zaposlenih u ovom mediju i da iznađu način kako da ovaj radio, koji je donedavno emitovao program na četiri jezika, opstane.

25. februara ovoj stanici je isključena električna energija. Problemi Radija Sombora, koji ima regionalnu frekvenciju, već su duže vreme poznati javnosti, a naša su udruženja u nekoliko navrata apelovali na nadležne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ovaj važan medij sa dugom tradicijom opstao, upravo zbog činjenice da se i našao u velikoj krizi zbog činjenja ili nečinjenja državnih organa.

Podsećamo da je Radio Sombor privatizovan 2007. godine u divljem procesu bez ikakvih kriterijuma, a da je privatizacija ubrzo poništena. Od tada pa do danas ovaj medij se nalazi u finansijskom i pravnom vakuumu, a zaposleni već godinu dana ne primaju lični dohodak. Akcije su prvo vraćene u Akcijski fond, a od prošle godine akcijama raspolaže Agencija za privatizaciju.

Zahtevamo od nadležnih i da javno saopšte šta su u prethodnom periodu učinili da pomognu opstanak Radio Sombora i da li imaju ikakav plan šta će biti sa njim u bliskoj budužnost. Nadležni, zbog interesa javnosti, moraju da saopšte i šta će se desiti sa drugim medijima kojima je poništena privatizacija (ima ih ukupno 18, a očekuje se da će taj broj biti povećan) i kojim upravlja zastupnik državnog kapitala. Mnogi od tih medija koji imaju ovo, amorfno vlasništvo, nalaze se u sličnoj situaciji kao somborski radio.

NUNS i NDNV smatraju da je primer Radio Sombora još jedan dokaz da država mora što pre usvojiti medijsku strategiju i jednom zauvek ukloniti potpuni haos u medijskoj sferi, koji ne pogoduje niti medijima niti građanima. Postavljamo još jednom pitanje: kome slabi mediji, koji ne mogu da vrše svoju društvenu funkciji, odgovaraju i da li je u pitanju dirigovani haos?

Saopštenje NUNS-a i NDNV-a

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga