Zatvoreni redatelj Oleg Sencov dobitnik nagrade Saharov

Sencov je rođen na Krimu i usprotivio se ruskoj aneksiji tog ukrajinskog poluotoka 2014.

25. okt 2018

Ukrajinski redatelj Oleg Sencov koji se nalazi u ruskom zatvoru i koji je početkom mjeseca okončao petomjesečni štrajk glađu dobitnik je ugledne nagrade Saharov za slobodu mišljenja.

Sencov je rođen na Krimu i usprotivio se ruskoj aneksiji tog ukrajinskog poluotoka 2014. Izdržava 20-tu godišnju zatvorsku kaznu na osnovu optužnice za terorizam.

Organizacije za ljudska prava, kao i vlade zapadnih zemalja upozorile su da se radi o politički motiviranoj presudi.

Redatelj je 14.maja počeo štrajk glađu tražeći da Rusija oslobodi 64 Ukrajinca koje on smatra političkim zatvorenicima u Rusiji.

Štrajk je okončao 6. oktobra kako bi spriječio da ga zatvorske vlasti hrane protiv njegove volje.

Nagradu Saharov dodjeljuje Evropski parlament.

Sentov je nagrađen nagradom od 50.000 evra za „izuzetan doprinos“ ljudskim pravima širom sveta, saopšteno je iz Evropskog PArlamenta.

Nagrada bi se trebala dodjeliti na ceremoniji u parlamentu u Strazburu 12. decembra.

Ove godine, ostali kandidati sa Nagradu Saharov bili su aktivista iz Maročoa, Našer Zefzafi i 11 nevladinih Organizacija koje rade na na spašavanju života migranata koji putuju preko Mediteranskog mora u Evropu.

Nagradu, nazvanu u čast sovjetskog fizičara i disidenta Andreja Saharova, osnovao je Evropski parlament 1988. godine u čast pojedinaca i organizacija koje su branile ljudska prava i osnovne slobode.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga