Zatvorena galerija SULUV-a u Novom Sadu

Ova gradska galerija postoji 45 godina, a sa neizdrživom situacijom se suočavaju već drugi put.

24. juna 2013

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), danas je zatvorio svoju galeriju, kancelariju i obustavio produkciju programa na neodređeno vreme zbog, kako su naveli, katastrofalne finansijske situacije.

“Nema elementranih uslova da se nastavi njen rad. Na konkursma za dodelu sredstava na sva tri nivoa, republičkom, pokrajinskom i lokalnom, smo dobili minimalna sredstva nedovoljna za rad galerije koja je otvorena šest dana nedeljno tokom cele godine”, rekao je na konferenciji za novinare sekretar udruženja Đula Šanta.

Šanta je naveo da je SULUV prošle godine dobio i status reprezentativnog udruženja po Zakonu o kulturi, prema kome su udruženju poverni poslovi vođenja evidencije samostalnih umetnika na teritoriji Vojvodine.

“Na osnovu poverenih poslova bi ministarstvo i lokalna samouprava, kojoj se vrše te usloge, trebalo da finansiraju njihovo vođenje. To se nije desilo iako su po zakonu obvezni da to urade”, rekao je Šanta.

Zbog ovoga će i rad kancelarije, koja radi već 65 godina, biti ograničen, jer se na konkursima ne prepoznaje stavka zaposlenih koji sprovode u delo programe galerije i vode poverene poslove.

SULUV je u saopštenju za javnost ranije upozorio na odsustvo kulturne politike i površno interpretiranje kulture kao “reakcionarni koncept”. Oni su naveli da se time pojačava amonizitet prema savremenom stvaralaštvu i drugim oblicima delovanja u njemu. “Sa druge strane prećutno se podržavaju mahom umrtvljene institucije kulture koje sprovode partokratski nacionalni identitet jezikom političkog marketinga. U ovakvom miljeu stvara skoro 500 umetnika i umetnica, članova Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine, koji svojom praksom ostvaruju presek stremljenja umetničkih aktivnosti, ne pripadajući pritom političkim krugovima i ideologijama već umetnosti”, navodi se u saopštenju.

Članovi SULUV-a zatvaranjem svoje galerije želili su da izraze i protest gradu Novom Sadu koji je u trci za evropsku prestonicu kulture i postavili pitanje: Šta će budućim generacijama ostati kao kulturno nasleđe ako to nije savremena umetnička praksa?

“Novi Sad koji pretenduje ka tituli prestonice kulture nema gradsku galeriju, a sada više ni opertativini sistem za celokupno članstvo likovnih umetnika u Vojvodini”, dodala je članica predsdništva SULUV-a Bosiljka Zirojević.

Član predsedništva SULUVA-a Zoran Pantelić rekao je da se udruženje pridužuje opštem kulturnom protestu u Srbiji, ali da tu nije reč samo o visini dodele sredstava udruženjima, već o “gušenju savremene umetničke produkcije”.

“Finansira se zabava, koja bi trebala biti deo menadžerske kulture, a zapostavlja se savremena produkcija koja zapravo stvara kulturnu baštinu jedne zemlje i njeno kulturno nasleđe”, rekao je Pantelić.

Udruženje SULUV postoji 65 godina, brine se o blizu 500 članova, a godišnje producira 17 samostalnih izložbi likovnih umetnika iz cele Vojvodine.

M. Ledjenac (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga