- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zatvoren kolektivni centar za smeštaj izbeglica kod Deliblata

Kolektivni centar za smeštaj izbeglica “Čardak” kod Deliblata u opštini Kovin je zatvoren, saopštio je danas Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Odluku o zatvaranju ovog centra donela je Stručna komisija Komesarijata za izbeglice Srbije, a prethodno je za sve višečlane porodice koje su boravile u centru, neke i po više od 15 godina, obezbeđen odgovarajući smeštaj, piše u saopštenju.

Preostalim stanarima-samcima ponuđeno je mesto u nekom od drugih kolektivnih centara i ustanova, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su time stvoreni uslovi da vlasnik objekata u kojima su izbeglice boravile još od 1991. godine, Javno preduzeće “Vojvodinašume”, ponovo u potpunosti preuzme upravljanje centrom.

Vojvođanski Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima otkupio je ukupno osam kuća za potrebe porodica koje su živele u Kolektivnom centru “Čardak”, a za jednu porodicu, koja se odlučila za povratak u Hrvatsku, obezbeđen je paket s neophodnim kućnim aparatima.

Takođe, Fond je učestvovao u finansiranju izgradnje zgrade za socijalno stanovanje u Kovinu, u kojoj je 12 stanova dodeljeno izbegličkim porodicama iz ovog kolektivnog centra.

Sredstva za otkup kuća i sufinansiranje izgradnje stanova obezbedila je Vlada Vojvodine, koja je u u svojoj strategiji za rešavanje izbegličkog pitanja u Pokrajini kao jedan od prioritetnih ciljeva označila upravo zatvaranje preostalih kolektivnih centara na području Vojvodine.

Posle zatvaranja “Čardaka”, u Vojvodini je preostao samo jedan registrovan i priznat kolektivni centar za izbegla i raseljena lica. To je centar u Pančevu, u kojem u ovom trenutku boravi nešto više od 100 ljudi, uglavnom raseljenih s Kosova.

U zbrinjavanju izbegličkih porodica sa “Čardaka” učestvovali su i opština Kovin, Hausing centar i Danski savet za izbeglice, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Fondacija “Divac” i druge domaće i strane organizacije koje realizuju programe pomoći izbeglicama u Srbiji.

U Srbiji u ovom trenutku rade još 33 registrovana kolektivna centra, u kojima živi blizu 2.700 izbeglica i raseljenih lica. Među njima je i 13 centara na Kosovu, u kojim boravi više od 500 ljudi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!