Zatvor za prodemokratske aktiviste koji su pokušali da pobegnu iz Hongkonga

Svi optuženi su priznali krivicu, očigledno sa namerom da dobiju blaže kazne

30. dec 2020

Kineski sud je danas osudio 10 prodemokratskih aktivista i demonstranata koji su pokušali da pobegnu iz Hongkonga na zatvorske kazne od sedam meseci do tri godine.

U procesu pred sudom u Šenženu, sa izraženim političkim značajem za Hongkong, na dve i tri godine zatvora osuđena su dvojica organizatora neuspelog pokušaja bekstva na ostrvo Tajvan 23. avgusta. Ostalih osam je osuđeno na po sedam meseci.

Prema rečima rodbine, svi optuženi su priznali krivicu, očigledno sa namerom da dobiju blaže kazne.

Veruje se da su optuženi strahovali da će im biti suđeno za aktivnosti u okviru prodemokratskog pokreta Hongkonga, kineske autonomne teritorije.

Oni su bili među 12 osoba na brodu koji su kineske vlasti zaustavile nakon ulaska u vode Kine, zbog prelaska morske granice bez dozvole. Iako je Hongkong deo Kine, putnici moraju da prođu kontrolu kada idu ili se vraćaju u ostatak zemlje.

Sud je naveo da dva maloletnika sa broda neće teretiti za ilegalan prelazak granice iako su i oni priznali krivicu. Oni su danas predati policiji Hongkonga.

Presude deluju kao upozorenje opozicionim aktivistima da ne pokušavaju da krše oštar zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, usvojen u junu.

Hongkong je ranije zamrzao imovinu i izdao naloge za hapšenje nekoliko protivnika vlade u Pekingu koji su pobegli u inostranstvo.

SAD i nekoliko evropskih zemalja su zatražili od Pekinga oslobađanje prodemokratskih aktivista i njihov povratak u Hongkong, navodeći da neće imati pošteno suđenje.

U Hongkongu godinu i po dana deluje snažan prodemokratski pokret protiv lokalne vlasti i vlade u Pekingu, koji se bori za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda garantovanih toj teritoriji 1997. godine, kada ju je Velika Britanija vratila Kini.

Hongkong je tada dobio specijalan status, pošto je Peking prihvatio princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji je garantovao očuvanje ekonomskih i društvenih tradicija te teritorije u periodu od 50 godina posle njenog vraćanja u sastav Kine, odnosno do 2047.

Strog zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong mnogi vide kao napuštanje principa „jedna zemlja, dva sistema“.

(Beta-AP, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga