Zatvor za pet influenserki iz Egipta

Presuda im je izrečena pošto su objavile videosnimke na društvenoj mreži TikTok koje su vlasti konzervativne zemlje ocenile nemoralnima

27. jul 2020

Sud u Kairu u ponedeljak je na dve godine zatvora osudio pet egipatskih influenserki koje su proglašene krivima za podrivanje morala zbog svojih objava na društvenim mrežama.

Presuda im je izrečena pošto su objavile videosnimke na društvenoj mreži TikTok koje su vlasti konzervativne zemlje ocenile nemoralnima.

Osim dve godine zatvora moraju platiti po 300.000 egipatskih funti ili gotovo 16.000 evra, navodi sudski izvor i dodaje da imaju pravo žaliti se na presudu.

Jedna od njih objavila je video u kojem garantuje svojim pratiocima da njihove kćeri mogu zarađivati ako će s njom raditi. Taj poziv je izazvao polemiku na društvenim mrežama. Druga optužena uglavnom je objavljivala parodije na popularne pesme.

Egipat je nametnuo strogu kontrolu interneta zakonima koji omogućuju vlastima da blokiraju internet stranice koje smatraju pretnjom za nacionalnu bezbednost i naloge s više od 5000 pratilaca.

(Hina/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga