Zatvaranje Egzita, vatromet i želja da festival traje večno

Nick Cave oduševio publiku

15. jul 2013

Nakon vatrometa, koji je i zvanično označio kraj ovogodišnjeg Egzit (Exit) festivala, na glavnoj bini je nastupio neprikosnoveni majstor alternativnog rocka, Nik Kejv (Nick Cave) kao poslednji veliki “hedlajner”.

Svoj nastup Kejv je počeo pesmom „Jubilee street“ sa novog albuma njegovog originalnog benda Bed sids (Band Seeds), pod nazivom „Push the Sky away”, a koji je izašao u januaru ove godine.

Na bini je bio dovoljan broj muzičara da bi ova rok svirka zvučala perfektno, za pravi ugođaj Nik Kejv ne može bez klavira na sceni, a sve vreme je silazio među publiku, komunicirao sa njima, plesao i zavodio.

Pesma koja je ostavila neverovatan utisak na publiku svakako je bila “Higgs Boson Blues” sa najnovijeg albuma, ali među hitovina bend je odsvirao i stare dobre ”Steager Lee” i “Into my arms”.

Bend je nakon dugog i upornog aplazuza konačno izašao na bis, a koncert je žavšen legendarnom pesmom “Jack the Ripper”.

Na glavnoj bini nastupio je i bend Blok party (Bloc Party), dok je u programu “after two” (Posle dva) umesto Rudementala, čiji je nastup otkazan zbog problema sa avio-transportom, prvo nastupio Sabtrakt (Sbtrkt).

Tokom večeri na glavnoj bini, pred relativno popunjenim platoom ispred, nasrtupio je i čuveni di-džej Diplo koji sarađuje sa zvezdama kao što su M.I.A, Ašer (Usher), Bijons (Beyonce) ili Nou daut (No Doubt),.

Pposlednji veliki projekat na kome je ovaj di-džej radio je produkcija novog albuma Snup Lajona (Snoop Liona) koji je u četvrtak takođe nastupio na glavnoj bini..

Za vizuelno i zvučno savršenu Dens (Dance) arenu poslednjeg dana Egzita bio je rezervisan di-džej Erik Prids (Eric Pryds), a neumorni ljubitelji elektronske muzike imali su prilike da tradicionalno zatvore još jedan Egit nastupom Marka Nastića, koji svake godine bude „onaj koji zatravara kapije”.

U ranim jutarnjim časovina na Fjužn (Fusion) bini nastupili su Dubioza kolektiv, a nastup zatvaranja bio je bend Ortodoks kelts (Ortodox Celts), nakon kojeg je obezbeđenje ispratilo publiku napolje sa tvrđave.

Jedino mesto na kojem će i u narednim danima biti „egzitaša” je takozvani Egzit vilidž (Village), kamp koji će biti otvoren do 16 jula, kako bi neki od posetilaca festivala ostali duže i bolje upoznali Novi Sad.

Na Agora bini, namenjenoj predstavljanju građanskih inicijativa i aktivizma, predstavljen je projekat „Dobro drvo”, koji se tiče ekologije i očuvanja životne stredine.

Po svemu sudeći, publika festivala najviše je posećivala „Silent disco”, ispred kojeg su se stvarali redovi zainteresovanih, a na karaoke bini dodeljene su i vredne nagrade za takmičare koji su hrabro pevali tokom celog festivala.

Ovogodišnji Egzit trajao je od 10. do 14. jula, a na njemu su nastupilie zvezde kao što su Atoms for pis (for Peace), Snup dog (Snoop) poznatiji kao Snup lajon (Snoop Lion), Nik Kejv (Nick Cave) i di-džej Dejvid Geta (David Guetta).

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga