Zašto je Vojvodina nedovoljno razvijen region?

Investitori dobijaju subvencije da ne bi svoj novac uložili u Vojvodinu

17. jul 2013

Uredba o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprava za ovu godinu, koju je donela Vlada Srbije, svrstala je Vojvodinu u grupu nedovoljno razvijenih regiona u kojem je vrednost bruto domaćeg proizvoda ispod republičkog proseka.

Tako se nekada veoma razvijena regija našla u društvu sa Šumadijom, zapadnom, istočnom i južnom Srbijom. Beograd je jedini ubrojan u razvijene regione, ali to odavno nije vest.

Političari, koje smo pitali o razlozima za takav položaj Vojvodine i eventualnim načinima da se on unapredi, imaju različita viđenja problema. Tako je za Radoslava Strikovića iz SPS-a osnovni problem u propadanju preduzeća tokom privatizacije. Po njegovim rečima, razlozi za nazadovanje Vojvodine su višeslojni.

– Privatizacija je kod nas bila veoma loša – kaže Striković. – Rezultat je takav da njome nisu zadovoljni ni narod ni država. Veliki broj firmi je propao u tom procesu, a veliki deo, koji je uspešno radio i posle privatizacije, sada je prestao da radi.

On tvrdi da su osnovi razvijenosti privrede Vojvodine – poljoprivreda i prehrambena industrija – počeli da opadaju.

– Još jedan razlog je to što su u mnogim lokalnim samoupravama i na drugim odgovornim mestima često sedeli nesposobni i neodgovorni ljudi. Previše je u poslednjih 12 godina bilo neznanja na zahtevnim pozicijama. Toga i danas ima u velikoj meri. Kada tome dodamo krizu, koja se posebno odrazila na Vojvodinu, slika je kompletna – smatra Striković.

Sagovornik “Dnevnika” napominje i da je tokom privatizacije veliki broj firmi promenio sedište koje su iz Vojvodine prenosile u Beograd ili u neke strane države, što je takođe doprinelo sumornijoj slici pokrajinske privrede. On tu pre svega svrstava banke, ali i druga preduzeća koja su privatizovale strane kompanije.

Za potpredsednika LSV-a Bojana Kostreša osnovni razlog nazadovanja Vojvodine u privrednom smislu je nepoštovanje njenih nadležnosti.

– Vojvodina kao nedovoljno razvijeni region je već nekoliko godina tužna, ali tačna činjenica. Vojvođanska administracija nema nadležnosti kojima bi mogla uticati na njenu razvijenost. Vojvodina ima neke nadležnosti, svakako ne dovoljne, ali se one ne sprovode, buyet koji joj Ustavom pripada se ne prenosi, i to je dovoljno da Pokrajina počne da nazaduje – smatra Kostreš.

On kaže da je Vojvodina bila jedan od najrazvijenijih regiona bivše SFRJ, iznad nivoa razvijenosti država poput Grčke i Portugala, a sada nije dovoljno razvijena ni za Srbiju.

– Posledice urušavanja vojvođanske autonomije sada se jasno vide i u statistici, kao jasnom pokazatelju dokle su nas doveli – smatra Kostreš.

Balint Pastor iz SVM-a kaže da je nazadovanje Vojvodine posledica lošeg odnosa države prema Pokrajini, uz napomenu:

– Od 2006, kada je usvojen Ustav, mnogo puta smo ukazivali na to da Vojvodina nijedne godine nije dobila novac koji joj Ustavom pripada. Vojvodina je već prošle godine bila na nivou nedovoljno razvijenog regiona, i to se sada nastavlja jer nema nikakve razlike u politici koju je prema Pokrajini vodila bivša Vlada u odnosu na sadašnju – kaže Pastor.

Po njegovim rečima, lošu situaciju neće promeniti ni traženje stranih investicija u ovakvim okolnostima.

– Sve dok investitori dobijaju subvencije da ne bi svoj novac uložili u Vojvodinu nego na nekim drugim mestima u Srbiji, stvar se neće promeniti. Potencijali u Vojvodini postoje, čak i više nego u drugim delovima države. Postoje i ljudski i tehnološki potencijali, ali s ovakvim ignorišućim odnosom države to ide vrlo teško – objašnjava Pastor.

(Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga