Zašto baš Temerin?

Za Temerin se ne može reći da je tipičan u odnosu na celinu Vojvodine, ali tačno može da pokaže kakvi mogu da budu odnosi nacija koje žive u Vojvodini u jednoj posebnoj situaciji

10. feb 2013

U tome da je Temerin postao svojevrsno središte etničkih incidenata ulogu imaju i snažna identitska svest tamošnjih Mađara i netolerantnost Srba poreklom iz Hrvatske – ocenio je vanredni profesor Katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Žolt Lazar.

-Na našoj katedri smo 2002. 2006. i 2009. godine radili istraživanja o međunacionalnim odnosima. Temerin smo već u prvim istraživanjima uočili kao značajno poprište mađarsko-srpskih konflikata. Posebno se doduše nismo bavili ovim naseljem, ali smo konstatovali da ta opština odstupa od proseka u pogledu međunacionalnih odnosa. Za Temerin se, dakle, ne može reći da je tipičan u odnosu na celinu Vojvodine, ali je tipičan u tom pogledu da tačno može da pokaže kakvi mogu da budu odnosi nacija koje žive u Vojvodini u jednoj posebnoj situaciji. A ta posebna situacija proističe iz toga što su nakon Drugog svtskog rata sistematskom kolonizacijom uz autohtono mađarsko stanovništvo doseljavani Srbi. Da bi sa izbegličkim talasom devedesetih godina stigli novi doseljenici iz Hrvatske i Bosne – uglavnom rođaci porodica koje su već tu živele. U pomenutim istraživanjima ispitivali smo i nivo tolerancije u odnosu na pojedine nacionalne zajednice. Kao druga najtolerantnija grupa pokazali su se Mađari – naglašavam- radi se o vojvođanskom proseku, dok su se među srpskim stanovništvom Srbi iz Hrvatske pokazali kao najmanje tolerantni (prvenstveni razlog za to je frustriranost, budući da su i u pogledu društvenog statusa, kao i materijalnom, oni izgubili najviše). A većina izbeglica je u Temerin stigla upravo iz Slavonije. Prema mojim pretpostavkama, formiranje suprotnosti samo je povećano time što je u Temerinu identitska svest Mađara mnogo snažnija od proseka u drugim delovima Vojvodine. Na to upućuju moja zapažanja koja se odnose na na sedam-osam godina, prema kojima se u Temerinu subkulturne grupe mladih organizuju po nacionalnoj osnovi, što inače nije karakteristično za grupe te generacije, koje prvenstveno na okupu drže slična interesovanja i način života –ukazao je Žolt Lazar u intervjuu za „Mađar so“.

Sociolog je ocenio i da se i pored svih konflikata, o Vojvodini još uvek može reći da su u njoj međunacionalni odnosi dobri.- Prosečno gledano, nema velikih razlika između načina života pojedinih etničkih zajednica. A prisutni konflikti su još uvek naknadni titraji turbulentnih 90-etih – konstatovao je Žolt Lazar.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga