Zaštitnik pozdravlja istragu zbivanja u kampu za decu

I policija je saopštila da je pokrenuta istraga povodom vesti da su deca uvežbavala pucanje

05. avg 2014

Zamenica Zaštitnika građana Srbije, Gordana Stevanović pozdravila je danas najavu vlasti da će ispitati da li je jedna nepriznata pravoslavna crkva prekršila zakon pri organizovanju kampa za decu.

Gordana Stevanović koja je zamenica republičkog ombudsmana, zadužena za prava deteta, podsetila je u izjavi agenciji Beta da je ustavno pravo roditelja i zakonskih staralaca da deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima, ali je to pravo ograničeno obavezom da sve aktivnosti za decu budu primerene njihovom uzrastu.

Stevanović je pozdravila i reakciju zvaničnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom slučaja u Despotovcu i istakla nadu da će SPC na isti način, principijelno, uvek stati u zaštitu dece i mladih od eventualne zloupotrebe, bez obzira ko je čini.

Mediji su objavili snimak dece, među kojima neke mlađe od 10 godina, kako tokom boravka u kampu na Kučajskim planinama, iznad Despotovca, pucaju iz replika „kalašnjikova“. Kamp je organizovala nekanonska „Istinski pravoslavna crkva“.

Policija je saopštila da je pokrenuta istraga povodom vesti da su deca sredinom jula u okviru „Svetolazarevog pravoslavnog omladinskog kampa“ uvežbavala pucanje iz replika vatrenog oružja.

Predstavnici SPC osudili su, kako su naveli, tu skandaloznu zloupotrebu dece, ocenivši da je to pitanje za državne organe.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga