Zaštitnik građana: Slučaj Savamala odslikava stanje društva

"Loptica je na strani Tužilastva i policije, koji ne rade svoj posao"

25. apr 2017

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković izjavio je danas da slučaj Savamala odslikava stanje srpskog društva.

Janković je za TV N1 rekao da taj slučaj pokazuje da nema vladavine prava i podele vlasti, i da svi nisu spremni da se povinuju Ustavu i zakonima.

On je dodao da je „loptica“ na strani Tužilastva i policije, koji ne rade svoj posao.

„Mehanizam da se neko natera ne postoji, upravo je tu problem što očigledno to da li će određene institucije koje su samostalne i nezavisne, da one zavise od neke eksterne volje, da li će ta eksterna volja odlučiti da to bude rešeno, i ako to bude rezultat te eksterne volje, ni to neće biti dobro jer ostajemo u istoj situaciji“, kazao je zaštitnik.

Janković rekao da je neophodno da same te institucije, poštujući vlastiti dignitet, preduzmu određene korake, i da, izvesno sa zakašnjenjem, ali da konačno ostvare svoju nadleženost i kažu šta se zaista desilo.

Tačno pre godinu dana grupa osoba s fantomkama je bagerima porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana. Predmet o Savamali (KTN-60/16) u tužilaštvu je i nakon godinu dana u predistražnoj fazi.

Objekti u Savamali su se nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“.

(Beta, foto: Medija centar)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga