Zaštitnik građana najavio postupak kontrole zbog napada na novinare

"Obezbeđenje nema prava da primenjuju silu"

15. juna 2017

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković rekao je danas, povodom fotografija na kojima se vidi nasilje nad novinarima i pristalicama opozicije u centru Beograda u danu kada je Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije, da obezbeđenje tog skupa nije imalo prava da vrši nasilje nad građanima, dok je policija ta koja je trebalo da reaguje.

Redarska služba, odnosno obezbeđenje je dužno da vodi računa da ne dođe do remećenja tog skupa, ali ukoliko dođe do problema ili incidenata onda se zove policija. Obezbeđenje nema prava da primenjuju silu“, rekao je Janković na RTV-u.

On je najavio da će institucija Zaštitnika građana pokrenuti kontrolu postupanja obezbeđenja.

Zaštitnik građana je dodao da policija ne sme da bude nemi posmatrač i da je njihova dužnost da reaguju ako vidi da dolazi do nasilja.

Janković je kazao da se na fotografijama vidi da policija „ništa nije učinila da do nasilja ne dođe“.

On je dodao da se na jednom snimku vidi kako jedna grupa građana ograničava slobodu kretanja drugoj grupi na dan kada je Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije.

„Sloboda kretanja mogu da ograniče samo oni koji su određeni zakonom i to je policija i još neki organi, ali ne i ja ili neko drugi“.

Povodom napada na četrnaestogodišnjeg dečaka romske nacionalnosti koga je pretukla grupa vršnjaka u Osnovnoj školi „Karađorđe“ na Voždovcu, u Beogradu, jer je držao srpsku zastavu, rekao da je država odgovorna za sva dešavanja unutar države.

„Ne treba se držati toga da li je nešto bilo unutar školskog dvorišta ili van škole“, objasnio je Janković.

On je rekao da pošto je reč o maloletnicima da „dobar put nije kažnjavanje i preduzimanje represivnih mera, već prevencija koja se postiže kroz razgovor i obrazovanje“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga