Zaštitnik građana: 1.000 preporuka za uklanjanje nedostataka u zatvorima

U Srbiji je potrebna kontinuirana obuka o ljudskim pravima za donosioce odluka

25. jun 2016

Nacionalni mehanizam Srbije za prevenciju torture je obavio 350 poseta mestima gde nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode, i uputio više od 1.000 preporuka za uklanjanje nedostataka, saopštio je danas Zaštitnik građana Saša Janković povodom Međunarodnog dana UN za podršku žrtvama torture, 26. juna.

„Iako su brojni primeri unapređenja postupanja prema licima lišenim slobode“, u Srbiji je potrebna kontinuirana obuka o ljudskim pravima za donosioce odluka i sve službenike koji neposredno postupaju prema njima, „naročito u pogledu zabrane torture i drugih oblika zlostavljanja“, istakao je on.

Janković je naveo da su prevencija torture i beskompromisni obračun sa surovim, neljudskim i ponižavajućim postupanjem, i kažnjavanje, preduslovi očuvanja dostojanstva građana i osnova demokratičnosti države.

On je naveo u saopštenju da su prevencija torture i sprečavanje neljudskog i ponižavajućeh postupanja deo međunarodnih obaveza Srbije.

On je naveo da su žrtve torture prevashodno osobe kojima je sloboda uskraćena ili ograničena odlukom ili uz izričitu ili prećutnu saglasnost državnih organa.

Janković je podsetio i da „u tu grupu spadaju lica koje je zadržala policija, oni koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, ali i oni koji se nalaze u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite“.

„Ograničenja slobode tih lica kao i zatvorenost ustanova u kojima se ona nalaze, stvara efektivnu mogućnost da budu žrtve torture“, konstatovao je on.

UN Konvencija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, kao jedan od ključnih instrumenata u borbi protiv torture, stupila je na snagu 26. juna 1987. godine, a do danas ju je ratifikovalo 159 zemalja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga