Zaštititi Oliveru Kovačević-Crnjanski

Kolege se solidarisale sa direktoricom Baleta SNP-a, kojoj su upućene ozbiljne pretnje: Olivera Kovačević Crnjanski, bez sumnje, ima jednu od najimpozantnijih radnih biografija u oblasti baleta i savremenog plesa u našoj zemlji

19. apr 2012

Obraćamo se javnosti i kolektivu Srpskog narodnog pozorišta povodom nedopusitve kampanje pretnji, kleveta i diskreditacija koja se vodi protiv direktorice Baleta SNP – a u ostavci Olivere Kovačević Crnjanski. Kampanja je počela pismom punim lažnih optužbi sa zahtevom za  njenu smenu koje je upravniku SNP poslao jedan od zaposlenih u Umetničkoj jedinici Balet.  Zaposleni je pri tom tvrdio da je pismo potpisalo 45 zaposlenih, ali te potpise nikada nije dostavio na uvid Upravi pozorišta. Samozvani predstavnik ansambla Oliveru je lažno optužio za ugrožavanje ljudskih, profesionalnih i radnih prava zaposlenih u ovoj umetničkoj jedinici. Ubrzo nakon toga, Olivera je primila i anonimnu SMS poruku u kojoj se preti maltretiranjem njoj i njenoj porodici, ukoliko uskoro ne podnese ostavku.

Smatramo da je izuzetno važno da se novosadska javnost glasno usprotivi ovako bezočnom pokušaju linča,  kako linč ne bi postao naša svakodnevica.
Poznavajući Oliveru Kovačević Crnjanski, njen rad u SNP i njen doprinos baletu i savremenom plesu, posebno se osećamo obaveznim da je javno odbranimo od kleveta i diskreditacija koje imaju za cilj da naruše njen ugled i i ugled baletskog ansambla SNP i istaknemo njenu ozbiljnost i odgovornost prema publici, kolegama i instituciji u kojoj radi. Njena lična i  umetnička hrabrost, promišljenost i bezrezervna posvećenost radu,  učinili su, ne samo da baletski ansambl  uspostavi visoke profesionalne standarde izvođenja klasičnih kao i savremenih plesnih predstava u zemlji i regionu, već i da  Srpsko narodno pozorište postane mesto gde se prikazuju, istražuju i diskutuju nove umetničke forme i vizije.

Olivera Kovačević Crnjanski, bez sumnje, ima jednu od najimpozantnijih radnih biografija u oblasti baleta i savremenog plesa u našoj zemlji. Prvo članica ansambla, a potom solistkinja Baleta SNP-a,  koreografkinja, padagoškinja, repetitorka,  jedna od osnivačica i liderka Foruma za novi ples, čije predstave su Baletu Srpskog narodnog pozorišta donele neka od najprestižnijih priznanja na značajnim teatarskim festivalima. Sa Udruženjem baletskih umetnika Vojvodine, dok je u Baletu SNP-a radila kao operativna direktorka, a zatim i kao direktorica UJ Balet kreirala je  i razvijala program za profesionalno usavršavanje igrača, koji je ansamblu Baleta omogućio da radi sa renomiranim plesnim pedagozima iz Evrope i SAD. Takođe, za vreme njenog mandata od nepune tri godine, baletski repertoar obogaćen je  premijerama velikih klasičnih dela, koje su vratile baletsku publiku u nacionalni teatar i podigle ugled Baleta SNP-a.
Naročito je značajno njeno angažovanje na polju savremenih izvođačkih umetnosti. Zahvaljujući njenom zalaganju i spremnosti uprave SNP-a za otvaranje prema savremenim umetničkim i društvenim tendencijama i saradnju sa akterima nezavisne scene, ovo nacionalno pozorište je, u proteklih nekoliko godina, postalo značajno mesto na evropskoj i svetskoj mapi savremenih izvođačkih umetnosti. Već nekoliko godina unazad, Srpsko narodno pozorište je mesto gde se održavaju važni susreti, gostovanja i internacionalni festivali, poput Balkanske plesne platforme i festivala Nov.Ples na kojima je publika u Srbiji imala prilike da vidi radove vodećih savremenih autora iz regiona i inostranstva.
I, konačno, posebno naglašavamo njen nemerljiv doprinos na polju unapređivanja društvenih odnosa na kulturnoj sceni. Kao jedna od ključnih aktera Mreže institucija kulture za promociju inkluzije u Novom Sadu, koju vodi organizacija Per.Art, Olivera je, uz snažnu podrsku uprave pozorišta SNP uvela inkluzivnu praksu, po čemu je ova značajna institucija kulture postala  jedinstvena u zemlji i regionu.
Ovo je samo mali deo činjenica koje svedoče o Oliverinom umetničkom, pedagoškom i društvenom radu. Mnogo su, pak, značajnije njene ljudske osobine –  njena požrtvovanost i posvećenost, poštenje, odgovornost, vizija i pokretački duh kojim već godinama inspiriše i motiviše svoje kolege i saradnike.
Olivera se neće vraćati na mesto direktorice Baleta SNP-a, to je njena konačna i neopoziva odluka. Ružan, je, nažalost, način na koji Olivera odlazi sa svoje pozicije, a razočaravajuća je uskogrudost, ograničenost i nasilje koje Olivera, umesto zahvalnosti dobija od jednog dela svog kolektiva.
Iz tog razloga, smatramo da je naša dužnost da kroz ovu skromnu rekapitulaciju njenih dosadašnjih dostignuća, podržimo Oliveru i zahvalimo joj se za sve ono što je do sada učinila za razvoj kulture, umetnosti i društva u našem gradu.

Saopštenje potpisuju članovi i članice PER.ART organizacije, umetnici, kulturni radnici i akteri domaće i međunarodne nezavisne scene:
PER.ART: Saša Asentić, Nataša Murge Savić,Tatjana Tucić, Frosina Dimovska, Dragana B. Stevanović, Branislav Savić, Dragana Galović, Biljana Radeka, Luka Kulić, Hana Markvard, članovi i članice pozorišne grupe Per. Art -a i njihove porodice: Vuk Vuković, Dragan Vuković, Mirjana Vuković, Beata Perge, Ester Perge, Pavle Perge, Andrea Perge , Dejan Šuljan, Jan Šuljan, Jelena Stefanovska, Ljubica Stefanovska, Natalija Vladisavljević, Milosava Vladisavljević, Marko Bašica, Branka Bašica, Snježana Bulatović, Mara Bulatović, Dragutin Bulatović, Goran Gostojić, Ljubica Gostojić, Jovan Gostojić, Bojana Stojanović, Bosa Stojanović, Milan Stojanović, Marijana Šugić, Bogdanka Šugić, Miluško Šugić, Mlađana Šugić Mihailo Petrović, Nada Petrović, Zoran Petrović, Nikola Petrović, Marina Sremački.

Xavier Le Roy – koreograf (Francuska / Nemačka)
Ana Vujanović – teoretičarka izvođačkih umetnosti i društva (Nemačka / Francuska)
Bojana Cvejić – teoretičarka izvođačkih umetnosti i muzikološkinja (Belgija)
Eszter Salamon – koreografkinja (Nemačka)
Sergej Pristaš – reditelj i dramatrug, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (Hrvatska)
Rajko Božić, EXIT Festival
Siniša Tucić, književnik
Sofija Stanić, pevačica
Dragana Alfirević, Nomad Dance Academy
Bojana Mladenović – koreografkinja i direktorica Hetveem teatra (Holandija)
Nikolina Pristaš – koreografkinja (Hrvatska)
Milka Djordjević – koreografkinja (SAD)
Katinka Marac – dizajnerka svetla i scene (Holandija)
Stella Cristofolini – teatrološkinja (Nemačka)
Nebojša Dimitrijević – novinar (BiH)
Christine de Smedt – koreografkinja (Belgija)
Mette Ingvartsen – koreografkinja (Francuska / Danska)
Dragana Bulut – koreografknija (Nemačka / Srbija)
Iskra Sukarova – koreografkinja (Makedonija)
Juan Dominguez – koreograf i direktor festivala IN-presentable u Madridu (Španija)
Luis Felix – koreograf i performer (Portugal)
Sindey Leoni – koreograf (Švedska / Belgija)
Stefano Kolibay – dizajner svetal i scene (Nemačka)
Marlon Barios Solano – kustos i producent (SAD / Švajcarska)
Stefan Schroer – reditelj (Nemačka)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga