Zaštiti Vojvodinu kroz donošenje novog Ustava Srbije

Organizacije civilnog društva ocenjuju odluku Ustavnog suda Srbije kao nastavak politike Slobodana Miloševića

11. jula 2012

Kuća ljudskih prava i demokratije, odnosno Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku zahtevaju od poslanika Skupštine Srbije da hitno osnuju odbor za donošenje novog Ustava Srbije i otvore javnu raspravu sa predstavnicima svih zainteresovanih grupa u društvu.

„Odluka Ustavnog suda Srbije kojom se drastično smanjuju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine još jednom pokazuje da važeći Ustav predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju Srbije kao moderne evropske države“, kaže se u saopštenju ovih organizacija.

Oni smatraju da je problem u Ustavu Srbije koji ostavlja mogućnost Ustavnom sudu da ovako drastično poništi stečena prava i naruši položaj Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Borba za pokrajinska ovlašćenja nije cepanje države, već legitimna zaštita stečenih prava građana Vojvodine koja su grubo i protivustavno poništena aktima nelegitimne jednostranačke skupštine Srbije iz 1989. i 1990. godine. Nema nijednog opravdanog razloga zašto Vojvodina ne može da otvori kancelariju u Briselu, da donosi strategiju za razvoj visoke tehnologije ili da uređuje vodoprivredu i šumarstvo na svojoj teritoriji. Posebno je opasan simbolički značaj donošenja ovakve odluke na godišnjicu početka Miloševićeve „anti-birokratske revolucije“ koja je označila uvod u raspad Jugoslavije i buduće ratove“, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da jese ovakvom odlukom Ustavnog suda vraća politika grube centralizacije iz doba Slobodana Miloševića.

„Podsećamo javnost da centralizacija nikada i nigde nije dobro rešenje za očuvanje državne celovitosti. Naprotiv, najbolje rešenje za izgradnju države kojom su svi građani zadovoljni je uvažavanje legitimnih interesa različitih regiona. Građani Vojvodine moraju ponovo dobiti pravo da odlučuju o svim poslovima i odlukama vezanim za njihovu budućnost. To se može postići jedino donošenjem novog Ustava koji će biti rezultat široke i ozbiljne javne rasprave i društvenog konsenzusa o vrednostima koje su temelj svake ozbiljne države“, kaže se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga