Zastava Srbije na izlazu iz Sarajeva – protivdržavni čin

Na istočnom izlazu iz Sarajeva, na jarbolu se vijori zastava Republike Srbije, uz natpis "Dobro došli u Republiku Srpsku"

15. jan 2013

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović pozvao je danas državne organe da reagiraju zbog postavljanja zastave države Srbije na istočnom izlazu iz Sarajeva, prema Jahorini, uz tablu s natpisom „Dobro došli u Republiku Srpsku“.

Moraju, kazao je Mehmedović, reagirati agencije i službe kojima je to posao.

“Ovo je jedno simbolično potvrđivanje agresorskih namjera Srbije prema Bosni i Hercegovini. Te teritorijalne pretenzije prema BiH nikad nisu prestale. U svakom slučaju dužnosnici iz Republike Srpske, koji su produžena ruka ili satelit Srbije u razgradnji BiH, i na ovaj način pokazuju da im je više stalo do Srbije nego do BiH u kojoj žive i koju bi morali osjećati svojom“.

Smatram ovo jednim protivdržavnim činom i, svakako, izgrednici koji su postavili zastavu moraju biti kažnjeni“, rekao je Mehmedović za AA.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je čin postavljanja zastave Srbije nazvao provokacijom.

„Apsolutno sam za uklanjanje te zastave, ali svima je jasno da to nije Srbija“, rekao je Behmen lokalnim medijima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva dr Vinko Radovanović kazao je da Gradska uprava nije nadležna za postavljanje zastava i ploča s natpisom „Dobro došli u Republiku Srpsku“, ali nije mogao reći čija je to nadležnost. Potvrdio je da će poslije završetka praznika ispitati slučaj i utvrditi ko je bio odgovoran za postavljanje zastave. O samom činu nije se izjasnio.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga