Zasedao odbor za međunacionalne odnose

Ne može se opravdati da je čovek tražio i nije dobio zaštitu

24. okt 2014

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je danas da reakcija nadležnih organa i policije u slučajevima napada na pekare Albanaca u Vojvodini nije u prvom momentu bila adekvatna, ali da je nakon toga „sve otišlo u dobrom pravcu“.

Eva Vukašinović je na sednici Odbora Skupštine Vojovdine za međunacionalne odnose rekla da je bilo velikih propusta u radu nadležnih organa i kao primer navela slučaj demoliranja pekre „Evropa“ u Novom Sadu, gde je vlasnik sam tražio zaštitu, a nije je dobio.

„Mi možemo imati razumevanja da policija nema dovoljno kapaciteta, ali prosto se ne može opravdati ovo da je čovek tražio i nije dobio zaštitu“, kazala je Eva Vukašinović.

Ona je rekla da je ombudsman u toku druge noći od početka napada obišao pekare u Novom Sadu i utvrdio da ispred većine njih koje su mogle biti meta, stajala patrolna vozila ili policajci i da je to bilo „veoma pozitivno“.

Eva Vukašinović je dodala i da pojedini mediji tokom napada nisu pokazali dovoljno visoke profesionalne standarde i poštovanje pravila novinarske profesije, jer su insistirali na nacionalnoj pripadnosti i oštećenih i maloletnih počinilaca, a nisu se bavili motivima.

Predsednik Odbora Bora Kutić kazao je da Odbor osuđuje „vandalske činove“ svih koji su učestvovali u njima.

Kutić je rekao da će Odbor od tužilaštva zatražiti dokumente o vrsti i kvalifikaciji krivičnih dela koje su donete u slučajevima napada kako bi ih analizirao.

Dodao je da će odbor i od policije zatražiti da im dostavi taksativno navedena krivična dela po napadu i po objektu, sa detaljnim informacijama o načinu na koji su se napadi desili.

Napadi na objekte građana druge nacionalnosti u Vojvodini počeli su nakon incidentata na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga