Zasad samo 15 zemalja svijeta dozvoljava istospolne brakove

Prva koja je donijela takav zakon bila je Holandija, 2001. godine

04. dec 2013

Referendum na kojem su se građani Hrvatske u nedjelju izjašnjavali o tome da li žele da u hrvatski Ustav uđe definicija braka kao zajednice između muškarca i žene, pokrenuo je nove polemike u vezi s pitanjem odobravanja istospolnih brakova.

Većina onih koji su izašli na referendum glasala je „za“, čime su praktično kazali „ne“ ulasku njihove zemlje u krug zemalja koje odobravaju brak između partnera istog spola. A u svijetu trenutno samo 15 zemalja odobrava istospolnu bračnu zajednicu, od kojih je devet u Evropi.

Prva koja je donijela takav zakon bila je Holandija, 2001. godine. Dvije godine kasnije, uslijedila je Belgija, garantujući ista bračna prava homoseksualcima, kao i heteroseksualcima.

Vatikan je reagovao na tu legislativu, započevši globalnu kampanju protiv istospolnih brakova, dokumentom od 12 stranica u kojem se takav brak definiše kao „visoko nemoralan“.

Bez obzira na demonstracije i kampanju katoličke grupe koja je peticijom prikupila 600.000 glasova ‘protiv’, u Španiji je 2005. godine također odobreno sklapanje istospolnih brakova. Nekoliko dana kasnije, Kanada, u čijim pokrajinama je od 2003. takva bračna zajednica bila dozvoljena, tada je zvanično ustavno legalizirala istospolni brak.

SAD je nerado pratio taj trend, jer federalno pravo sprečava donošenje takvog zakona, bez obzira na to što je sklapanje istospolnih brakova dozvoljeno u 13 država i Districtu Columbia.

U aprilu ove godine u Francuskoj je također donesen zakon kojim je odobreno sklapanje istospolnih brakova.

U Engleskoj i Velsu, donošenje sličnih zakona očekuje se sredinom 2014.

U novembru 2006., Južnoafrička Republika postala je prva na afričkom kontinentu koja je odobrila sklapanje istospolnih brakova. U Portugalu je, 2010. godine, dozvoljeno je sklapanje homoseksualnih brakova, bez obzira na jaku opoziciju Katoličke crkve.

Argentina, zemlja iz koje dolazi vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, 2010. je postala prva latinoamerička zemlja koja je legalizovala sklapanje gej brakova. U urugvajskom parlamentu istospolni brak dobio je većinu glasova.

Sklapanje istospolnih brakova je dozvoljeno i na Novom Zelandu, nakon što ih je u aprilu ove godine parlament legalizovao. Sklapanje ove vrste braka dozvoljeno je i u Brazilu, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Islandu.

Osim u Hrvatskoj, u pojedinim zemljama, sklapanje istospolnih brakova je trenutno otvoreno pitanje. Naprimjer, u Irskoj se sredinom 2015. godine također očekuje referendum o braku.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga