Žarko Korać: Vlast radi isto ono što je radio Milošević

"Potpuno sami izazivamo ozbiljne probleme"

24. avg 2017

Neobjašnjivo ponašanje vlasti u Srbiji se sada može već sasvim ozbiljno posmatrati kao želja da se poremete odnosi u regionu. Pokazuje se da Srbija danas zapravo radi ono što je radio (Slobodan) Milošević – sistematski se kvare odnosi sa svim susedima. Tema članstva Kosova u Unesko nema veze sa ovim slučajem, već iza svega stoji priča oko pristupanja Makedonije NATO savezu, ocenjuje za Danas samostalni poslanik na listi Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Žarko Korać.

– Za celu situaciju postoji vrlo logično objašnjenje, a ono se ogleda u eksplicitnoj želji vlade Zaeva da (Makedonija) uđe u NATO. Imali smo pokušaj puča i ubistva Mila Đukanovića u Crnoj Gori, sada je na snazi pokušaj da se što više suzi manevarski politički prostor Zaevu, a kome je to u interesu neka odgovori svaki vaš čitalac – poručuje Korać.

On u kontekstu priče o KiM podseća da su i Makedonija i Crna Gora priznale Kosovo, što je, kako kaže, politička realnost u kojoj živimo i dodaje da ove aktivnosti Srbije izuzetno štetno utiču na dalji put Srbije ka EU. Neobjašnjiva mu je i višemesečna medijska kampanja koja se u Srbiji vodi protiv aktuelnog makedonskog premijera.

– Ne samo da ovime Vučić i Dačić upozoravaju Makedoniju, već upozoravaju i Crnu Goru. Ne shvatam šta znače ove pretnje, pre svega Makedoniji, sa vrlo nejasnom formulacijom o nekakvom obaveštajnom delovanju, iako ono što smo videli proteklih meseci pokazuje obaveštajno delovanje Srbije u Makedoniji. Na putu evropskih integracija, sa stanovišta Evrope, apsolutno ključna stvar su odnosi u regionu i ovo su teški udarci našim evrointegracijama. Potpuno sami izazivamo ozbiljne probleme. Mi vodimo medijsku kampanju protiv Zaeva još pre njegovog izbora koja je očigledna svima u Evropi, iako je i stranka Gruevskog sa tim istim albanskim partijama, sa istim ljudima, imala koaliciju. Zaista, potpuno neobjašnjivo ponašanje Srbije – kaže naš sagovornik.

On se osvrnuo i na telefonski razgovor Zaeva i Vučića.

– To je očigledno pokušaj da se sanira kriza koju smo sami izazvali. Kao kad čovek sam sebe ubode u nogu, a onda izjavljuje da će sam da se leči. Ova kriza je buknula odjednom sa povlačenjem celokupnog osoblja ambasade uz vrlo nejasno objašnjenje i zanimljive pretnje da je u to uključena jedna strana sila. Mislim da Srbija neće odustati od ovoga što radi – zaključuje Žarko Korać.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga