ŽARKO KORAĆ: Srbija u procesu stvaranja jednopartijske države

„Ima nešto u biću Srbije da oni koji su na vlasti žele to da pretvore i to je ključna reč, u svoj politički monopol, potpuni monopol“

17. apr 2017

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji i narodni poslanik Žarko Korać ocenio je u emisiji „Jedan na jedan“ da Zapadu odgovara da u Srbiji imaju jednu jaku ličnost i da ovo nije prvi put da su spremni da „toj ličnosti progledaju kroz prste“.

„Politika Zapada na Balkanu je jako cinična. Ona je kratkoročna, nemaju dugoročnu politike. Kada kažu ‘ući ćete u EU’, to može da traje deset i 15 godina. Njihova je politika da im je zgodno da imaju jednu jaku ličnost jer to kao osigurava mir. Oni se stalno boje ovde nekih nemira. Toj ličnosti ćemo progledati kroz prste. Kada im kažete ‘pa vidite na šta liče mediji’, oni kažu ‘pa znamo mi to, ali to sad nije tema’“.

Odgovarajući na pitanje o dometima protesta studenata i građana, Korać ukazuje na to da je od početka građanskih i studentskih protesta prvi put došlo do promene stava pojedinih liberalnih evropskih medija koji su počeli kritički da pišu o tome kakva je politička atmosfera u Srbiji, a to do sada nisu radili, iako su znali sve odlično.

Na pitanje da li se slaže s ocenama da su protesti buđenje građanske svesti, odgovara da to uvek počinje s manjinom, i to kod mladih ljudi, jer osećaju prazninu parola da napredujemo.

„Veoma je opasno misliti da su mladi ljudi pasivni. To je greška. Pasivnost raste s godinama, a mladi su, upravo suprotno, skloni radikalizmu i žustrijim protestima.“

Odgovarajući na pitanja o događajima u Turskoj nakon referenduma i analizama da se i u Srbiji događa „erdoganizacija“, Korać kaže da je situacija u Srbiji gora jer je reč o procesu stvaranja jednopartijske države.

„Ima nešto u biću Srbije da oni koji su na vlasti žele to da pretvore i to je ključna reč, u svoj politički monopol, potpuni monopol“, kaže profesor Korać.

Žarko Korać, koji je u ovom sazivu Parlamenta nezavisni poslanik, smatra da Parlament ne bi trebalo bojkotovati.

„Trebalo je bojkotovati same izbore zbog uslova u kojima su organizovani. Bojkot Skupštine nije smislen jer bi se izgubila svaka mogućnost da se utiče na bilo koji način na politički život“, ocenjuje Korać.

Ovde možete pogledati celu emisiju:

(Insajder)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga