Žarko Korać: SPC najveći problem savremene Crne Gore

"Atmosfera u srpskom društvu odavno nije normalna. Kao društvo, ušli smo u politički rat do istrebljenja"

22. dec 2019

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava savremena Crna Gora jeste Srpska pravoslavna crkva (SPC), rekao je profesor beogradskog Filozofskog fakuteta, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije i psiholog Žarko Korać, prenosi RTCG.

On je u intervjuu za Pobjedu kazao da je SPC „jedina istinska opozicija tamošnjoj vlasti i njenoj prozapadnoj politici“.

„Demonstracije koje SPC organizuje protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti uvod su u crnogorske parlamentarne izbore 2020. Ipak, za razliku od Vučićeve, vlast u Crnoj Gori je stabilna. Nakon sedam godina apsolutne vlasti, Vučićev režim je sada uzdrman i veliko je pitanje kako će se ponašati u novonastalim okolnostima“, ocenio je Korać za crnoogorske medije.

On, između ostalog, konstatuje da atmosfera u srpskom društvu odavno „nije normalna“, čemu je, tvrdi, svoj nemjerljiv doprinos dao sam predsednik Aleksandar Vučić.

„Vučić svoje političke protivnike doživljava kao svoje krvne neprijatelje. Kao društvo, ušli smo u politički rat do istrebljenja. Kako reče Muamer Zukorlić: ili ćemo mi njih ili će oni nas“, kaže Korać.

Nažalost, kako je rekao, ovom režimu put je utrla politika Demokratske stranke, prenosi RTCG.

„Ne mislim, pritom, da je Vučića na vlast doveo Boris Tadić, ne. Ta je teza proizvoljna i suštinski netačna. Međutim, Tadićeva vlast se nije odlučnije suprotstavila nacionalističkim idejama i dalje dominantnim u srpskom društvu. Umesto toga, sa njima je koketirala, u čemu je najistaknutiju ulogu imao Tadićev šef diplomatije Vuk Jeremić. Tadić se nikada do kraja nije opredelio za EU, iako je to, kao i Vučiću, bio njegov nominalni cilj. Nije otvorio pitanje kritičke valorizacije prošlosti, odbacivanja nasleđa Slobodana Miloševića… I evo nas tu gde smo“, kazao je Korać.

Saglasan je da se stanje u društvu u vreme predsjednika Tadića ne može upoređivati sa ovim danas.

„Tačno. Ovo o čemu govorim bilo je deo opšte politike, ali ne dominantan. Vučić je to radikalizovao. Biračko telo Srpske napredne stranke (SNS) nacionalističko je i suštinski antievropsko. Vučić je, kazao sam, nominalno okrenut evropskim integracijama; istovremeno, u politički i društveni život vratio je ogroman broj ljudi iz Miloševićevog vremena; neprekidno govori o ‘nepravdama’ koje su učinjene Srbiji i Srbima, a Rusiju vidi kao jedinog srpskog zaštitnika. Zašto on to čini? Zato što svojim biračima želi da kaže da ih nije napustio, da se nije promijenio, da je isti nacionalista kakav je bio devedesetih“, rekao je Korać.

Kaže da ima utisak da Zapad „zaista počinje da gubi strpljenje, očito ne shvatajući da Vučić nema hrabrosti da ispuni ono što im je obećao“.

„Govorim o Kosovu, gde će Vučić na suprotnoj strani sada imati ne Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, sa kojima je vodio dijalog, nego neuporedivo težeg, tvrđeg pregovarača – Albina Kurtija. Kada je riječ o izveštaju Pentagona na koji ste ukazali, čini mi se da se u njemu toliko ne potencira vojna i obaveštajna saradnja, koliko činjenica da je Srbija nedavno postala članica Evroazijske ekonomske unije, što se tumači kao Vučićeva spremnost da se još više približi Rusiji“, istakao je Korać, između ostalog, prenosi RTCG.

(Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga