ŽARKO KORAĆ: Povlačenje pred Miloševićevim sledbenicima

– Činjenica da statut Vojvodine još uvek nije došao na dnevni red Skupštine Srbije ima političke i pravne implikacije,…

08. jun 2009

korac.jpg– Činjenica da statut Vojvodine još uvek nije došao na dnevni red Skupštine Srbije ima političke i pravne implikacije, s obzirom na to da je pokrajinski parlament uputio ovaj dokument i Vladi i Skupštini.

Došli smo u sitauciju da se direktno ignoriše većinska i legitimana odluka Skupštine Vojvodine, pa je u političkom smislu jasno da ne postoji spremnost da se taj statut prihvati. To je vrlo neobično, jer su stranke vladajuće koalicije za taj statut glasale u Skupštini Vojvodine – upozorava u izjavi za „Dnevnik“ lider SDU-a i poslanik u klubu LDP-a dr Žarko Korać, odgovarajući na pitanje da li priča o regionalizaciji, koju je lansirao DS, znači da u ovom trenutku od statuta nema ništa.

– Priča o regionalizaciji, odnosno promenama Ustava Srbije, posle koji treba da se odredi status Vojvodine, pokazuju da ne postoji nikakva spremnost da se u ovom trenutku razgovara o promeni položaja Vojvodine u političko-pravnom sistemu Srbije.

Zbog čega taj zaokret, kada je DS bio okosnica projekta vezanog za usvajanje statuta?

– Jedan od komentara mogao bi biti da su odnosi unutar DS-a, odnosno između vojvođanskog i centralnog dela stranke, složeni, ali ja ne želim da to komentarišem. DS u ovom trenutku procenjuje da bi mu bilo kakvo jasno političko zalaganje za povratak određenih autonomnih prava Vojvodini oduzelo nešto glasova. Ta stranka gotovo da stalno ide linijom manjeg otrpora, odnosno onom linijom koja joj obezebeđuje najveći broj glasova. Deluje zaista tužno da je na skupove koje su organizovale ultradesne i nacionalističke organizacije, napadajući statut Vojvodine – a to su činili i pojedini ustavni stručnjaci – DS reagovao tako da se povukao i odbio da u ovom trenutku uopšte ozbiljno razgovara o položaju Vojvodine. To je još jedan dokaz da ne postoji odlučnost da se stvari u Srbiji menjaju već je i dalje na delu politika koja kaže „korisno je samo ono što ima podršku najvećeg broja birača“. Najtragičnije u toj priči je to što se ljudi koji se zalažu za autonomiju Vojvodine optužuju da su za separatizam i, nažalost, želeli to ili ne, oni koji su se povukli kao da indirektno priznaju da je taj argument validan. Iako, ako gledate ko je napadao mogućnost da Vojvodina dobije regionalna prava, videćete da su to praktično one iste političke snage koje su podržavale Miloševića, koje podržavaju tu istu politiku i koje u suštini i jesu neprijatelji demokratske Srbije.

U prvi plan DS ističe kao problem korupciju u strankama. Da li verujete u to da je vlast spremna da se istinski bori protiv toga?

– Strašno je uvredljiva izjava da su sve stranke korumpirane. U prevodu „sve“ znači „ništa“. Reci tačno na šta misliš i kakve podatke imaš! Lično mislim da će u budućnosti najtvrđi orah za građane Srbije biti problem korupcije i političkih stranaka. Praktično, morate da stvorite državne mehanizme za kontrolu finansiranja stranaka i trošenja novca, posebno u izbornim kapmanjama, a odluku moraju da donesu stranke na vlasti koje, naravno, to zbegavaju. Društvo treba tu da pobedi stranke, to je test za našu demokratiju, ali nisam optimista da će to ići brzo, ali je neophodno Srbiji. U suprotnom će neki tajkuni biti u situaciji da potkupljuju mnoge stranke koje donose važne odluke.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga