Zar toliko u evropskom špajzu?

Uloga ajvara u rešavanju kosovskog pitanja

22. jan 2013

Zar bi to bila poljoprivreda Srbije? Jedan traktor i tegla napunjena ajvarom? Zar je jedino toliko ostalo u špajzu Evrope? – postavlja pitanje komentator „Mađar so“-a povodom nedavnog predstavljanja Srbije na berlinskom sajmu i dodaje:

„Ne znam ko je bio taj koji je u Beogradu smislio berlinsku promociju poljoprivredne ponude Srbije, da li sam ministar Goran Knežević, ili neko drugi, ali znam da taj ministar moje biračko poverenje ubuduće neće imati. I ni Danilo Golubović, čija se dosadašnja uspešna karijera iscrpljuje u tome da je kao ekonomista trgovao poljoprivrednim proizvodima. Pretpostavljam da je u magacinu jako mnogo raspoloživog ajvara i da u Berlinu pokušava da ga se oslobodi. Možda će čak i Albanci moći da kupuju fini srpski ajvar i pored toga što, za razliku od njegovog šefa, on nije spreman da sa njima sedne za isti sto. U Berlinu se uvredio jer je domaćin kosovsku delegaciju na jednom stručnom skupu najavio kao delegaciju Republike Kosova.

Državni sekretar, duboko uvređen u svom nacionalnom biću, nije učestvovao na skupu. Velika šteta, jer tako nije mogao da učesnicima skupa predstavi srpski ajvar, nije bio u prilici da predoči njegove prednosti u odnosu na albanski i drugi ajvar. Da sam mu ja šef zbog tog velikog propusta uskratio bih mu inostrane dnevnice.

Nažalost, i ovom prilikom se pokzalo ono na šta su javnosti uoči izbora skretali pažnju ugledni politički i ekonomski analitičari. Da ako naprednjaci dođu na vlast, da će zemlja biti u problemu jer je u njihovim i u redovima njihovih koalicionih partnera malo ljudi koji raspolažu stručnim znanjem. To se pokazalo i na berlinskom predstavljanju.

Sramotno, ajvarsko predstavljanje moglo je da bude izbegnuto da su prethono pozvali jedan-dva telefonska broja u Pokrajini. Jer i ajvar ima lakšu prođu ukoliko se nudi iz šunku i kobasice. I ako se pre toga ponudi rakija od dunje, a fini zalogaji niz grlo znatiželjnih ljubitelja ajvara spiraju karlovačkim vinom“…

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga