Napadi na pekare u Somboru, S.Pazovi i Novom Sadu

Vlasnici pekara su Albanci

16. okt 2014

Nepoznati počionioci zapalili su noćas pekaru „Dva brata“ u Somboru, čiji je vlasnik pripadnik albanske nacionalne zajednice.

Pekara je zapaljena oko dva sata noćas i u njoj je izgoreo sav inventar.

Hitne službe su odmah izašle na lice mesta i u požaru nema povređenih.

Za sada se ne zna uzrok ovog incidenta, a očekuje se da će se u toku dana o njemu izjasniti Policijska uprava Sombora.
U Gradskoj upravi (GU) Sombora novinarima je rečeno da najoštrije osuđuju ovaj incident i da su u stalnom kontaktu sa vlasnikom pekare i predstavnicima Policijske uprave u tom gradu.

„Sombor je multietnička sredina sa tradicijom tolerancije i mi ćemo se po svaku cenu truditi da sačuvamo to naše bogatstvo“, rečeno je u GU, odakle se u toku dana očekuje i zvanično saopštenje.

Pekara „Dva brata“ bila je nekoliko puta meta vandala i pre sedam godina, kada su na njoj razlupani izlozi, a građanima je u nekoliko navrata čak deljen i besplatan hleb kako ga ne bi kupovali u pekarama čiji su vlasnici Albanci.

Tada su predstavnici nevladinih organizacija, funkcioneri i političke partije organizovali akciju „Burek solidarnosti“ i doručkovali zajedno u pekari „Dva brata“, kako bi podržali napadnute građane Sombora.

Bombom na pekaru u Staroj Pazovi

Nepoznate osobe su noćas između 1 i 2 sata posle ponoći iz automobila u pokretu pucali iz vatrenog oružja u izlog pekare „Milenium“ u Svetosavskoj ulici u Staroj Pazovi, prenela je danas Radio-televizija Stara Pazova.

Kako se navodi, nakon pucnjeva ubačena je i ručna bomba u isti lokal vlasnika Albon Balaja.

U trenutku napada, dodaje se, u prostoriji gde se nalazi proizvodni pogon nalazile su se dve osobe.

Kako ta televizija nezvanično saznaje u drugi objekat u ulici Ćirila i Metodija bačena su dva molotovljeva koktela koja se nisu zapalila.

U ovim incidentima nije bilo povređenih, pričinjena je materijalna šteta, a policija intezivno traga za počiniocima, prenela je RT Stara Pazova.

Kamenovana pekara „Vojvođanka“

Nepoznate osobe u sredu uveče su kamenovale pekaru „Vojvođanka“ u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu, čiji je vlasnik Albanac, saznaje 021.rs.

Sumnja se da su kamenice bačene na prozor i vrat,a jer je vlasnik pekare albanske nacionalnosti.

U pekari su za 021.rs izjavili da je policijska patrola bila, ali da su im rekli da neće pokretati postupak, jer je šteta minimalna i da mogu sami da podnesu krivičnu prijavu tužilaštvu. Radnik Ljubomir Živković kaže da je svima jasno da su kamenice bačene zbog toga što je vlasnik Albanac.

„Pekara je na ovom mestu već dvadesetak godina i nikada nije bilo nikakvih incidenata do sada. Komšije nas znaju i svi su iznenađeni zbog toga što se dogodilo. Ovo je sramota i sve što se dešava je posledica naše mlade demokratije“, navodi Živković za 021.

On je dodao da u pekari nije bilo nikoga kad su bačene dve cigle, koje su polomile prozor i staklo na ulaznim vratima, a to se dogodilo posle 19 časova, kada je pekara zatvorena.

Pastor: Otkriti sve okolnosti  

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor najoštrije je osudio napade na pekare.

„Insistiram na tome da nadležni državni organi posvete hitnu i punu pažnju ovom slučaju i u najbržem mogućem roku utvrde sve okolnosti i počinioce ovog zabrinjavajućeg dela“, istakao je Pastor.

Pastor je naglasio da su incidenti za koje se osnovano sumnja da su povezani sa etnički motivisanom mržnjom, apsolutno nedopustivi i da se moraju odlučno sprečavati i još odlučnije sankcionisati.

„Ovakvi događaji samo nas udaljavaju od onoga što jesmo i što želimo da budemo. Društvo u kojem će etnička mržnja zauvek nestati jer smo bolno svesni koliko nam je tragičnih posledica donela. Svaki građanin, bez obzira kojoj nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj zajednici pripada, mora biti zaštićen od onih kojima su netrpeljivost i mržnja legitimni obrasci ponašanja. Oko tih pitanja, kompromisa nema“, istakao je on i ponovio da očekuje da svi detalji ovog slučaja i njegovi počinioci moraju biti otkriveni.

Pokrajinski ombudsman osudio vandalizam

OmbudsmanPokrajinski zaštitnik građana – ombudsman najoštrije osuđuje napade na pekare, čiji su vlasnici građani albanske nacionalnosti i zahteva od policije da u najkraćem roku otkrije izvršioce i pruži bezbednosnu zaštitu prava, sloboda, ličnog integriteta i imovine svih građana Srbije, saopšteno je danas.

Pokrajinski ombudsman je u saopštenju izrazio bojazan da se ovi događaji mogu dovesti u vezu sa dešavanjima na kvalifikacionoj utakmici za plasman na prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije.

U saopštenju se izražava nada da ova dešavanja neće dovesti do narušavanja dobrih međunacionalnih odnosa u Vojvodini.

Ombudsman je pozvao sve građanske i političke aktere da jasno i nedvosmisleno stanu na stranu tolerancije i prihvatanja različitosti koja su u osnovi svih ljudskih prava.

LDP: Ništa se ne radi kako bi se izvukli iz vrtloga nacionalizma

Liberalno demokratska partija (LDP) osudila je danas paljenje pekare Albanaca. U toj partiji su poručili da atmosfera nasilja koja se stvara mora prestati kroz jasnu reakciju državnih organa.

„Zahtevamo od policije i tužilaštva da hitno reaguju i pokažu da u Srbiji vladaju institucije i da će zaštiti sve građane Srbije“, navodi se u saopštenju LDP.

U njemu se ocenjuje da takvi napadi nisu izuzetak zato što se ništa ne radi kako bi se izvukli iz vrtloga nacionalizma.

„Živimo u društvu u kome smo okruženi nasiljem i gde takva eksplozija nasilja predstavlja sliku sistema vrednosti koji je dugo godina negovan“, navodi se u saopštenju LDP.

U toj partiji su ocenili da je obaveza kako pojedinaca, tako i društva da iskažu jasan stav, da se ne pristaje na nasilje i da će mu se odlučno suprotstaviti.

„Obaveza državnih organa je da vode računa o bezbednosti svih građana. Najveća odgovornost je na političarima, koji moraju da shvate da svojim neodgovornim izjavama samo raspiruju duhove mržnje u regionu. Posle incidenta na utakmici, umesto poruke ‘razgovaraćemo’, mi smo dobili međusobnu konfrontaciju koja samo pomaže onima koji bi Srbe i Albance zadržali u rovovima sukoba u kojima se nalaze“, dodaje se u saopštenju LDP.

U toj partiji su istakli i da građani Srbije nisu ekstremisti, te da zato na nasilje mora da se da politički odgovor „kroz jasnu poruku da je tolerancija ideal našeg društva i da će bezbednost za sve građane biti cilj na kome će država raditi“.

Vučević: Napad na pekaru vandalski čin

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je danas kao „vandalski čin“ sinoćno kamenovanje novosadske pekare „Vojvođanka“, čiji je vlasnik albanske nacionalnosti.

Vučević je u saopštenju zatražio da počinioci tog incidenta budu najoštrije kažnjeni, kako bi se poslala jasna poruka vandalima.

„Ovo je sramni čin pojedinaca i nedopustivo je da se takvo destruktivno ponašanje toleriše u Novom Sadu. Svaki građanin Novog Sada pođednako je važan i neophodno je da se svi koji žive i rade u njemu osećaju sigurno“, apelovao je Vučević.

LSV: Hitno naći vinovnike

LSV_logoLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahteva da policija i ostale nadležne službe hitno identifikuju i sankcionišu odgovorne za uništavanje pekara u Somboru, Staroj Pazovi i Novom Sadu čiji su vlasnici albanske nacionalnosti, saopšteno je danas iz te stranke.

U saopštenju se navodi da su podmetanje požara, bacanje bombi, pucanje iz kola u pokretu i kamenovanje objekata samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici neke nacionalne zajednice scene kakve se u Vojvodini pamte iz mračnih devedesetih.

„Očekujemo od policije da preventivno zaštiti takve objekte u ostalim gradovima i opštinama, naročito u Vojvodini, kako se ne bi ponovila situacija iz 2008. godine, kada su pekare u većem broju razbijane u Novom Sadu i Zrenjaninu“, poručili su ligaši.

U saopštenju te partije se ističe da se Vojvodina oduvek ponosila svim svojim narodima i nacionalnim zajednicama, jezicima i pismima, a da su se ljudi delili samo na dobre i loše.

„Zato sankcije za vinovnike ovih gnusnih napada moraju biti još oštrije. Nacionalnom netrpeljivošću i mržnjom nije samo uništena imovina nedužnih građana, nego je u Somboru, gde je zapaljena pekara „Dva brata“, dovedena u opasnost i porodica i desetomesečna beba sa kojom vlasnik tog objekta živi iznad lokala“, piše u saopštenju LSV.

(Autonomija, Radio-televizija Stara Pazova, Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga