Zapadni ambasadori poručili Dodiku: Nema prekrajanja granica BiH

Ambasadori su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće

09. sep 2016

Ambasadori Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije, zamjenik njemačkog ambasadora, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije i v.d. šefa Kancelarije ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci danas su se susreli s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da bi, prema viđenju članova međunarodne zajednice, naglasili ozbiljnost trenutne političke situacije povodom trenutnog izazova koji predstavlja zakazani referendum u Republici Srpskoj.

Ambasadori su naglasili ranije stavove Vijeća za implementaciju mira (PIC), te pozvali Dodika da se referendum ne održi ili na drugi način ne naruši autoritet Ustavnog suda.

Ambasadori su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

Kako stoji u saopštenju, nijedan referendum to ne može promijeniti. Ambasadori su upoznati da će Ustavni sud zasijedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je upoznao ambasadore sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske za provođenje odluke Ustavnog suda BiH time što će u narednim danima Skupštini RS-a dostaviti prijedlog izmjena Zakona o praznicima RS-a, s ciljem cilju njegovog usklađivanja sa Ustavom BiH. Očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena.

U saopštenju za javnosto se navodi i da su ambasadori naglasili predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kao što su to naglasili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 6. septembra, da politički lideri sa svih strana trebaju da prestanu sa raspirivanjem situacije kroz neodgovornu retoriku i djelovanje.

„Vrijeme je da političari počnu razgovarati jedni s drugima, umjesto da razgovaraju samo putem medija. Kroz konstruktivan dijalog i spremnost na kompromis, ovo pitanje se može riješiti na zakonski, pravedan i odgovoran način“, stoji u saopštenju.

Ambasadori su potvrdili svoje neopozivo opredjeljenje za Opšti okvirni sporazum za mir, prema kojem entiteti nemaju pravo na odcjepljenje.

„Neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegovine“, poručeno je na sastanku.

Dodik je istovremeno poručio ambasadorima da RS ne odustaje od referenduma zakazanog za 25. septembra.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga