Žanić: Srbija nije pokrenula nijednu istragu protiv visoko rangiranih zločinaca

"Glorifikacija ratnih zločina, negiranje onog što je učinjeno i mali broj optužnica govore o umiranju suđenja za ratne zločine"

16. maja 2019

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine nije pokrenulo nijednu istragu protiv visoko rangiranih aktera odgovornih za zločine na Kosovu, izjavila je Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo, tokom predstavljanja izveštaja o suđenjima za ratne zločine u Srbiji.

Tužilaštvo za ratne zločine nije efikasno, rekla je Ivana Žanić, uz tvrdnju da tužilaštvo ne podiže optužnice protiv „u državnom aparatu visoko rangiranih zločinaca“.

Ministarstvo odbrane štampa knjige bivšeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića, osuđenog za ratne zločine. Na predstavljanju Pavkovićevih ratnih dnevnika o tome nije bilo pomena, već su glorifikovane njegove zasluge tokom sukoba na Kosovu, izjavila je Ivana Žanić.

Ona je ocenila da u Srbiji ne postoji nedvosmislena podrška suđenjima za ratne zločine. Glorifikacija ratnih zločina, negiranje onog što je učinjeno, mali broj optužnica u Srbiji, zatvaranje tužilaštva prema medijima govori o umiranju suđenja za ratne zločine, rekla je Ivana Žanić.

Ona je izjavila da tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković ima devet zamenika i povećan broj saradnika i pomoćnika, ali da ove godine nisu podigli nijednu optužnicu.

Ivana Žanić je ocenila da su dvogodišnji rezultati Snežane Stanojković „više nego skromni“.

„Tokom njenog mandata nije podignuta nijedna optužnica u složenijem predmetu. Zatvorila je vrata Tužilaštva za ratne zločine za bilo kakvu saradnju. Ne pojavljuje se u medijima, nema izveštaja o radu“, rekla je Ivana Žanić, uz tvrdnju da je „situacija skoro alarmantna“.

„Verujem da će ovih devet zamenika tužilaca moći ove godine da podignu bar jednu optužnicu“, izjavila je Ivana Žanić. Prema njenim rečima, u Srbiji postoji shvatanje da je prestankom mandata Haškog tribunala završena obaveza Beograda da procesuira ratne zločine. To nije tačno. Nijedan komandant brigada za koje FHP ima dokaze da su učestvovai u zločinima na Kosovu nije procesuiran pred sudom u Srbiji„, izjavila je Ivana Žanić.

Ona je rekla da Tužilaštvo za ratne zločine ne procesuira visokorangirane ličnosti, da bi se sačuvali „srpski heroji koji su branili nedužan srpski narod na Kosovu“.

Bekim Blakaj iz prištinskog FHP je izneo podatak da je na Kosovu bilo 48 sudskih predmeta za ratne zločine. Optuženo je 111 osoba. Među njima su 44 Srbina, 61 Albanac, pet Crnogoraca, jedan Rom, izjavio je Blakaj. On je rekao da je 38 osoba oslobođeno optužbe, dok je 39 osuđeno, a 28 je u bekstvu.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga