Žandarmerija izbacila demonstrante iz RTS-a, građani protestuju ispred zgrade

Organizatori optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih

16. mar 2019

Pripadnici Žandarmerije izgurali su večeras oko 22.15 lidere opozicije Boška Obradovića, Dragana Đilasa, Zorana Lutovca, Mariniku Tepić, kao i nekoliko desetina demonstranata iz zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu.

Obradović se dugo vremena držao za gelender na stepeni[tu i nije hteo da napusti zgradu, uprkos zahtevima Žandarmerije.

„Pozivam vojsku i policiju da stanu na stranu naroda. Pozivam ih da odbiju naređenje. Neka hapse Vučića, neka hapse Vučićevog brata, neka hapse Vučićeve kumove“, rekao je Obradović.

Organizatori protesta “Jedan od pet miliona” pozvali su građene okupljene ispred zgrade RTS-a da se ne razilaze.

Oni su optužili policiju da je upotrebila prekomernu silu i da među učesnicima protesta ima i lakše povređenih.

Demonstranti, predvođeni Obradovićem, prethodno su oko 20 sati nakon kraćeg koškanja sa obezbeđenjem RTS-a upali u zgradu i tom prilikom je polomljeno jedno staklo.

Demonstranti okupljeni oko zgrade RTS-a su nakon izbacivanja opozicionih lidera iz zgrade uzvikivali „Uhapsite Vučića“, „Idite na Kosovo“, „Skinite šlemove“, a pevali su i himnu „Bože pravde“, kao i „Oj, Kosovo, Kosovo“.

Oni su, zajedno sa opozicionim liderima, posedali ispred zgrade RTS-a i poručili da će čekati da na posao dođe direktor RTS-a Dragan Bujošević.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da im se pridruže, uz komentar da je asfalt ispred RTS-a „večeras najudobnije mesto za sedenje u Beogradu“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga