Žandari u novosadskom Gerila baru zabranili rege bend

Kako izaći petkom uveče u Novom Sadu i biti ostavljen na miru? Nikako!

26. jul 2014

Želite da izađete u provod u Novom Sadu petkom uveče, sedite sa drugarima, bezbrižno ćaskate, slušate dobru muziku, ne pada vam na pamet da se potučete, nešto razbijete, urlate? E, pa puno tražite, tu je naša policija da vas, svojom pojavom, uveri da ste na krivom mestu. Ma šta policija, malo je! Tu je i naša žandarmerija. Dok vi spavate, oni bdiju nad vašim mirnim snom. Spavajte, dakle, ko vas tera da izlazite u grad!

Elem, u petak uveče u popularnom urbanom novosadskom kafiću „Gerila Bar“ u petak uveče svirao je lokalni bend „Killo Killo Banda“. Atmosfera je bila vedra i više nego pristojna, ali – ne lezi vraže. Oko ponoći su se pojavila dvojica policajaca-pozornika, sa mrkim izrazima lica. Nakon razgovora sa vlasnicima kafića, oni su se „povukli na rezervni položaj“. Taman kada se ekipa u baru ponovo opustila, dvojica pozornika su se vratila na „mesto zločina“, ali ovaj put u pratnji trojice pripadnika žandarmerije, koji su u baštu kafića uleteli kao da su upravo primili dojavu da je reč o poprištu masovne tuče ili o mestu na kom se valjaju kilogrami kokaina. Uleteli su među goste sa pendrecima „na gotovs“. Dobacili smo im pitanje: „Da li to znači da je kraj za večeras“. „Vrlo verovatno“, rekao je najviše namršteni od svih mrkih žandara. Onda su „razgovarali“ sa muzičarima, legitimisali ih, derali se na njih da „drže ruke na stolu“, maltretirali posetioce kafane koji su se zatekli unutra, i nakon mučnih dvadesetak minuta „razgovora“ otišli uz obećanje da će se vratiti i zapleniti muzičarima instrumente… Pritom, sve se to dešavalo pre 1 sat iza ponoći, dokad „Gerila“ ima dozvolu za rad vikendom.

A pre toga je ista žandarmerijska družina, takođe iz nepoznatih razloga, „počistila“ urbane klince koji se okupljaju u Porti. Neki od njih su potom došli u „Gerilu“ ali su se tu opet susreli sa mrkim policijskim pogledima.

Istovremeno, u neposrednoj blizini, ni pedeset metara odatle, treštala je najgora treš turbo-folk muzika iz nekog opskurnog kafića s pogledom na Riblju pijacu. Ona, očigledno, nikome nije smetala pa ni „organima reda“.

Da li je ovo način na koji će policija sada „pojačano kontrolisati bezbednost“ u Novom Sadu tako što će zabranjivati rege muziku i uznemiravati pristojne goste kafića, koji jedino žele da ih se petkom pusti na miru da uživaju u ono malo ostrva urbane slobode koja su preostala u Novom Sadu nakon temeljno izvršenog urbicida?

D.G.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga