Zamenica ombudsmana: Rodna ravnopravnost važna za zaštitu nacionalnih manjina

Nacionalni saveti često nedosledno primenjuju propise kada je u pitanju uspostavljanje rodne ravnopravnosti

26. avg 2016

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović izjavila je da žene u nacionalnim savetima nacionalnih manjina imaju veliku odgovornost jer moraju da se zalažu za unapređenje sopstvenog položaja u okviru tih tela manjinske autonomije.

Eva Vukašinović je na seminaru „Rodna ravnopravnost u radu nacionalnih saveta nacionalnih manjina” kazala da je potrebno da se pitanje rodne ravnopravnosti počne prepoznavati kao strateški važno i sa aspekta zaštite prava nacionalnih manjina.

Dodala je da nacionalni saveti manjina često nedosledno primenjuju propise kada je u pitanju uspostavljanje rodne ravnopravnosti i navela da poseban problem predstavlja neusklađenost relevantnih strategija i akcionih planova.

U diskusiji su učesnici najviše zanimanja iskazali za pitanje većeg uključivanja muškaraca u aktivnosti u obasti rodne ravnopravnosti, naročito edukacije, kao i za prednosti propisivanja mogućnosti, pa čak i obaveze, formiranja odbora za ravnopravnost polova od strane nacionalnih saveta kao jednog od njihovih radnih tela.

Seminar je organizovao Centar za podršku ženama iz Kikinde, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga