Žalba Kiprana protiv Turske sudu u Hagu

Grupa Kiprana podnela je žalbu zbog navodnih ratnih zločina i zbog onoga što ta grupa naziva turskom politikom naseljavanja otcepljenog severa Kipra Turcima

14. jul 2014

Grupa Kiprana u ponedeljak je Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu podnela žalbu protiv Turske zbog navodnih ratnih zločina i zbog onoga što ta grupa naziva turskom politikom naseljavanja otcepljenog severa Kipra Turcima.

Kipar je od 1974. godine podeljen na severni deo koji je tursko govorno područje, i međunarodno priznati južni deo koji je grčko govorno područje.

Kipar je podeljen nakon tadašnje turske invazije kojoj je prethodio puč čiji je cilj bio prisajedinjenje tog ostrva Grčkoj.

Deklaraciju o nezavisnosti turskog Kipra priznala je samo Turska, koja na severu Kipra ima 35.000 vojnika.

Kiparski poslanik u Evropskom parlamentu Kostas Mavrides, koji je podneo žalbu zajedno sa grupom Kiprana, rekao je da je aktivnost naseljavanja severa Kipra u suprotnosti sa međunarodnim pravom i da je značajno promenila demografsku sliku tog područja.

Turska za sada nije odgovorila na žalbu.

Kako je navedeno u žalbi, procenjuje se da više od trećine ukupne populacije severa Kipra od 300.000 ljudi, čine Turci čije je naseljavanje „aktivno organizovala i podržala“ turska vlada.

U pisanju žalbe koju su podneli Kiprani čija grupa nosi naziv „Kiprani protiv turskih ratnih zločina“ pomogla im je organizacija za ljudska prava sa sedištem u Izraelu, „Šurat Hadin centar za pravo“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga