- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Zakon o restituciji u septembru

Konačna verzija zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju trebalo bi da se pred poslanicima u parlamentu nađe krajem meseca, nakon što je danas završena javna rasprava o tom zakonskom rešenju.

„U danima koji dolaze očekuje nas razrada konačne verzije zakona, koja će potom, zajedno sa zakonskim rešenjima o javnoj svojini, biti upućena parlamentu na usvajanje po redovnoj proceduri“, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

Napomenuvši da je veoma zadovoljan učinkom javne rasprave, Đelić je rekao da se može očekivati da Skupština o tim zakonima raspravlja 21-22. septembra, kao i da oni budu usvojeni do kraja meseca.

„Dobili smo i mišljenje Evropske komisije (EK) koje potvrđuje nužnost restitucije. EK je jasno naznačila da pojedinosti i konkretna rešenja u zakonu pripadaju Srbiji i nikom drugom i od nas se očekuje da obezbedimo jednakost građana pred zakonom“, istakao je Đelić.

Kada je reč o primedbama EU on je objasnio da se radi o rešenjima koja bi sprečila da dođe do pravne nesigurnosti, u slučaju susvojine između građanina kome se vraća imovina i onoga koji je u međuvremenu legalno dograđivao objekat.

Prema njegovim rečima, traži se i da službenici koji rade na rešavanju tih pitanja ne budu kažnjeni ukoliko ne poštuju rokove, kako ne bi došlo do „privilegovanja“ brzine na uštrb kvaliteta.

EK smatra i da su potrebna dodatna objašnjenja oko određenih izuzetaka vraćanja u naturi.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!