Zajović o ubistvu gardista: Uočava se politika državnog zločina

"Nakon četranest godina ovaj postupak je u pretkrivičnoj fazi"

05. okt 2018

Komemorativnim skupom u centru Beograda, Žene u crnom obeležile su danas 14 godina od pogibije dvojice gardista u kasarni u Topčideru, a koordinatorka te organizacije Staša Zajović ocenila je da je „politika kontinuiteta od pre 5. oktobra nastavljena i danas“ i da se uočava politika „državnog organizovanog zločina u kome je ljudska tragedija nevažna“.

Ona je novinarima kazala da je ta organizacija uputila zahtev nadležnim organima da se prestane sa „opstrukcijama istrage“ i da se utvrdi šta radi Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, koju je Vlada Srbije osnovala decembra 2016. godine, i kako ta komisija namerava da izveštava javnost o svom radu.

„I nakon četrnaest godina ovaj postupak je u pretkrivičnoj fazi, a roditelji mladića sa kojima smo u kontaktu su izloženi ogromnim manipulacijama, lažnim obećanjima i nipodaštavanju njihove patnje i tuge“, kazala je Staša Zajović.

Ona je ocenila da je neophodno da se saopšti istina o, kako je rekla, indicijama da je u kasarni na Topčideru vojska skrivala tada optuženog ratnog zločinca, a sada i zvanično osuđenog Ratka Mladića, i o mogućnosti da su vojnici pre smrti videli Mladića.

Žene u crnom su tokom jednočasovne akcije u Knez Mihailovoj ulici istakle transparente na kojima piše „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“, „Pamtimo“, „Odgovornost“, kao i transparente sa imenima dvojice poginulih vojnika.

Skupu su prisustvovale i predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“ koje su po rečima Staše Zajović, time pokazale solidarnost sa porodicama poginulih vojnika sa kojima ih, kako je rekla, „vezuje zajednički ubica Ratko Mladić“.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su u vojnom objektu Karaš na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine, gde su bili na straži.

Iako je prvobitno istraga tvrdila da je reč o ubistvu i samoubistvu, naknadna istraga je utvrdila da ih je ubila treća osoba.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga