Zajedno za vodu: Voda u Zrenjaninu i posle puštanja prečistača u pogon neispravna

"Umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori"

05. feb 2019

Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“ saopštila je da je voda u Zrenjaninu i dalje neispravna i nakon što je postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad.

Iz inicijative podsećaju da su sredinom decembra svi lokalni mediji preneli da je postrojenje za prečišćavanje vode pušteno u probni rad. Probni rad podrazumeva da su se stekli uslovi za tehnički prijem ovog postrojenja.

Iz tog razloga, kako se navodi, inicijativa „Zajedno za vodu“ uputila je nekoliko zvaničnih pitanja gradskoj vlasti u vezi sa sastavom komisije za tehnički prijem i mešovite komisije koja treba da isprati sva ugovorena merenja, a koja bi po ugovoru trebalo da bude sastavljena od predstavnika naručioca, grada Zrenjanina, i izvođača usluge – Synertech d.o.o.

„Pošto je za građane Zrenjanina ova druga komisija mnogo važnija, predložili smo da jedan član ove komisije u ime grada bude jedan od najeminetnijih stručnjaka iz ove oblasti – prof. dr. Božo Dalmacija. Do danas nismo dobili nikakav odgovor“, ističu u saopštenju.

Kako se dodaje, uporedo sa probnim radom trebalo bi da krenu svakodnevna ispitivanja kvaliteta prerađene vode na osnovu kojih bi, ako sve bude kako treba, trebalo da bude ukinuta zabrana korišćenja vode iz vodovoda za piće.

Oni su najavili da će postojati pritisci da uzorci vode budu ispravni, ali i da veruju u stručnost i nepristrasnost Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, ali da će ipak i oni nezavisno ispitivati vodu i objaviti rezultate.

„Vodu smo u periodu od 27. decembra do 25. januara nekoliko puta nosili na ispitivanje u Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu, gde su uzorci ispitivani u akreditovanoj laboratoriji. Prvo smo vršili osnovna ispitivanja, a zatim dodatna na natrijum, bor i arsen. Uzorci su označeni kao neispravni“, navodi se u saopštenju.

Ono što posebno zabrinjava, dodaju, jeste da je poslednji uzorak uzet 25. januara bio najlošiji od svih, odnosno, činjenica da umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori.

Taj poslednji uzorak pokazuje da je koncentracija bora iznad dozvoljene, a koncentracija arsena više nego duplo veća od dozvoljene, ističu iz „Zajedno za vodu“.

Zaključak koji se nameće je da kvalitet vode zavisi od mesta i vremena uzorkovanja, navode oni.

„Možda i može da se postigne zadovoljavajući kvalitet vode na primopredajnom mestu (fabrika/vodovodna mreža), što je uslov za početak prodaje, ali smo sasvim sigurno daleko od kvaliteta vode na točećim mestima u našim domaćinstvima, što je uslov koji se mora ispuniti da bi se ukinula zabrana“, zaključuje se u saopštenju.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga